Verjaardagstaart was haar redding

SLACHTOFFERTJE (10) OVERDOSIS INSULINE WEER THUIS

Het 10-jarige meisje dat donderdag een overdosis insuline toegediend kreeg van haar moeder is uit het ziekenhuis ontslagen. Ze verblijft opnieuw bij haar vader, van wie verdachte Marian S. gescheiden is.

De 53-jarige verdachte Marian S. uit Duffel liep al enkele jaren rond met zelfmoordgedachten. Vorige week donderdag, nota bene één dag na de verjaardag van haar 10-jarige dochter M., besloot ze uit het leven te stappen en haar dochter mee te nemen in haar dood. M. werd eerst een grote hoeveelheid insuline toegediend, waarna de moeder zichzelf insuline injecteerde. Volgens het parket ging het om dodelijke hoeveelheden. Ondertussen is het slachtoffertje opnieuw thuis. "Sinds vrijdagmiddag is ze bij haar vader, die in de nacht van donderdag op vrijdag bij haar in het ziekenhuis is gebleven. Uit de onderzoeken in het ziekenhuis blijkt dat ze geen blijvende letsels heeft overgehouden", klinkt het in haar omgeving. "Ze krijgt wel psychologische begeleiding, zodat ze niet met vragen blijft zitten. Morgen gaat ze hoogstwaarschijnlijk opnieuw naar school."

Het waren de meerderjarige broers van M. die het opmerkelijk vonden dat hun moeder hun kleine zusje nog niet naar school had gebracht en alarm sloegen. Daarmee kon het leven van zowel hun moeder als zus gered worden. "Meteen na de injectie voelde ze zich slap en voelden haar benen zwaar aan. Ze is dan naar ijskast gegaan om een overgebleven stuk van haar verjaardagstaart te eten. Zo kwam ze weer een beetje op krachten. Aan haar broers vertelde ze dat ze 'vitamientjes' van haar mama had gekregen."

Marian S. werd donderdag in het ziekenhuis al verhoord over de feiten. Ze staat onder verdenking van moordpoging. Het parket onderzoekt nu of de vrouw de insuline meenam van haar werk, het woon- en zorgcentrum Sint-Elisabeth.

Lotnummers

"De lotnummers van de gebruikte medicijnen moeten nog vergeleken worden met de nummers uit onze stock. Uiteraard staat onze stock achter slot en grendel en kan deze alleen maar door de bevoegde personen worden geraadpleegd. Het is alleen heel moeilijk om te controleren of die bevoegde personen er misbruik van maken", zegt OCMW-voorzitter Theo Boel (N-VA). Het OCMW schakelt voor het personeel van Sint-Elisabeth slachtofferhulp in. Op donderdag staat er een groepsgesprek gepland.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Het drama gebeurde in deze woning in Duffel.
Marc Aerts Het drama gebeurde in deze woning in Duffel.