Verdediging zuurgooier betwist moordpoging

Op de tweede en laatste dag van het proces tegen zuurgooier Jelle Frenken (41) heeft de verdediging betwist dat de beklaagde zijn slachtoffer wilde doden. Eerder had het parket de maximumstraf van 20 jaar gevraagd voor poging moord en afpersing op poetsvrouw Marina Tijssen (52).

Volgens zijn advocate Nathalie Buisseret draaide alles om de afpersing, en wilde Frenken niemand doden. "Ineens was dat idee er, en het werd een ware obsessie. Met alle respect, maar het verhaal van het slachtoffer was in deze een bijzaak voor mijn cliënt. Dat afpersen moest en zou lukken", aldus de strafpleitster. Om dit doel te bereiken wilde Frenken zeer ver gaan. "Maar nooit had hij de intentie om te doden", aldus Buisseret, "hij heeft foto's op internet opgezocht van slachtoffers van een zuuraanval, en deze heeft hij ook gemaild naar Delhaize. Geen enkele van deze foto's was van een overleden slachtoffer. Allen hadden ze de aanslagen overleefd."

Dat de Nederlander lange tijd in de gevangenis zal moeten doorbrengen, is duidelijk. "Er zal alleen vooruitgang kunnen komen in de situatie van mijn cliënt op het einde van zijn hechtenis. Er zijn immers onvoldoende specialisten in ons gevangeniswezen om hem te begeleiden en behandelen."

Veel middelen had de verdediging niet voorhanden. "Hou rekening met wie hij is en wie hij kan zijn", besloot Buisseret. Op het einde nam Frenken zelf nog eens het woord. "Vanbinnen heb ik ontzettend veel pijn, over de pijn die zij nog steeds voelt", klonk het, "in de gevangenis is nog meer het besef gegroeid dat ik verschrikkelijke dingen gedaan heb."

De rechter doet uitspraak op 14 oktober. (WHW)