Verband tussen adrenaline en hartfalen moeilijk te achterhalen

CHARMEZANGER (83) KRIJGT HARTSTILSTAND NA OPTREDEN EN STERFT BIJ BOTSING

Charmezanger Willy Vindevogel (83) uit Sint-Baafs-Vijve is dinsdagavond om het leven gekomen, nadat hij in zijn auto een hartstilstand kreeg en tegen zijn voorligger botste in Izegem. Vlak daarvoor had hij op vraag van het publiek nog eens een uur lang de ziel uit zijn lijf gezongen. "We weten dat hij een mooie dag heeft beleefd en dat verzacht de pijn", vertelt een dichte kennis.

"Dat er een verband zou kunnen zijn tussen de adrenaline die veroorzaakt werd bij Willy tijdens het zingen en zijn hartfalen is moeilijk te achterhalen", zegt hartspecialist Geert Vyncke. "Daarvoor zou een uitgebreid onderzoek moeten gebeuren. Je kan altijd sterven aan een hartstoornis of een hartinfarct, of je nu 83 of 20 jaar bent. Ik kan me niet inbeelden dat je hart het alleen door het zingen begeeft, maar de adrenaline kan daarin wel een rol spelen." (AHK)

"Willy had net een uur het beste van zichzelf gegeven"

Willy Vindevogel uit Sint-Baafs-Vijve was dinsdagavond nog maar net in zijn auto gestapt, toen het rond 21.20 uur mis ging in de Prins Albertlaan aan het station in Izegem. Willy reed in de richting van de spooroverweg aan de Brugstraat, waar drie auto's stonden aan te schuiven, toen hij een hartstilstand kreeg. Daardoor botste hij tegen de camionette voor hem. Omdat de voet van Willy op het gaspedaal bleef staan, bleven de voertuigen vooruitschuiven. Voor Willy kwam alle hulp te laat. "Hij heeft zelf niks gemerkt en wellicht zelfs niet gevoeld dat hij dood ging", vertelt een hele dichte kennis van Willy. "De hulpdiensten hebben hem nog proberen te reanimeren, maar het had geen zin meer. Hij was zo goed als op slag dood. Het is een mooie gedachte dat hij niet heeft afgezien en dat hij dinsdag net een prachtige dag had beleefd. 's Middags was hij lekker gaan eten en 's avonds was hij dan naar Izegem afgezakt."

Daar vond de jaarlijkse seniorendag plaats, waar een bevriende muziekgroep van Willy, met leden uit Lendelede, Kuurne en Gullegem, optrad op het terras van café De Vagant op de Korenmarkt . "Willy kwam zoals elk jaar naar ons kijken", vertelt Jacques Demey, die jarenlang samenwerkte met Willy. "Omdat het publiek Willy smeekte om nog eens achter de microfoon te kruipen, deed hij dat. En niet twee liedjes, maar hij gaf een uur lang het beste van zichzelf. De mensen smulden ervan. Bijna een staande ovatie kreeg hij. Hij was dan ook echt een 'geestigaard' en een 'leutemaker'. Eindigen deed hij met 'What A Wonderful World' van Louis Armstrong. Daarna dronk hij nog enkele pintjes, en is hij vertrokken. Pas dinsdagavond laat heb ik het nieuws vernomen."

"Beter dan Frank Sinatra"

"Willy begon met zingen toen hij 25 was, en hij heeft dat gedaan tot op zijn laatste dag", vertelt de kennis van Willy. "En dat deed hij zonder ooit één muziekles te hebben gevolgd, hij had dat gewoon in zich. Meestal bracht hij nummers van Frank Sinatra, Gilbert Becaud en Tom Jones. Hij deed dat ongelooflijk mooi. 'My Way' zong hij bijvoorbeeld mooier dan Sinatra zelf."

Ook Jacques Demey is vol lof over de zangkwaliteiten van Willy. "Ik heb met enorm veel zangers samengewerkt, zelfs met Louis Neefs, maar Willy was een van de beste." Toen Gilbert Becaud ooit een optreden in Marke gaf, mocht Willy het voorprogramma doen. "Willy was trouwens ook de kleinzoon van Hector Vindevogel, beter bekend onder zijn schrijversnaam Torie Mulders", vertelt de kennis. "Mulders was heel goed bevriend met Stijn Streuvels, daar was Willy heel trots op."

Willy Vindevogel werd geboren in Ooigem, woonde een lange tijd in Kortrijk en verhuisde nadien naar Sint-Baafs-Vijve. Wanneer Willy begraven wordt, is nog niet bekend.

Charmezanger Willy Vindevogel (83) zong dinsdag, op vraag van het publiek, een uur lang tijdens de seniorendag in Izegem.
Alexander Haezebrouck Charmezanger Willy Vindevogel (83) zong dinsdag, op vraag van het publiek, een uur lang tijdens de seniorendag in Izegem.
Het ongeval gebeurde aan het station in Izegem. Vier auto's waren betrokken, maar buiten Willy raakte niemand gewond.
Alexander Haezebrouck Het ongeval gebeurde aan het station in Izegem. Vier auto's waren betrokken, maar buiten Willy raakte niemand gewond.