Varkensfokkerij (en mogelijke geurhinder) veroorzaken wrevel

Varkensfokkerij Verwindo in de Oude Tieltstraat zou plannen hebben om uit te breiden, maar dat is niet naar de zin van de buurtbewoners, die vrezen voor een toename van de geurhinder. Opmerkelijk: op een paar honderd meter van de kwekerij plant projectontwikkelaar Dumobil een nieuwe verkaveling.

Buurtbewoner Stefaan T'Hooft richtte samen met een aantal bezorgde buren de facebookpagina 'Tegen uitbreiding van varkensstallen in de Oude Tieltstraat' op. "Sinds 2012 is de geurhinder toegenomen", legt T'Hooft uit. "Vaak ruik je een soort zoete, weeë geur. En als er geslacht wordt, kan ik niet anders dan de ramen sluiten. Iemand van de buurt heeft zelfs eens de politie verwittigd omdat het niet meer te houden was. Toen is gebleken dat er een luchtfilter kapot was in het bedrijf. Dus toen ik een tijdje terug hoorde dat er sprake was van een uitbreiding, zijn we in actie geschoten en hebben we een advocaat ingeschakeld. Niet alleen onze leefbaarheid staat trouwens op het spel, want hier vlakbij komt er een nieuwe verkaveling met meer dan twintig huizen."

De Tieltse projectontwikkelaar Dumobil wou niet reageren op het nieuws.

Uitzondering

Varkensfokkerij Verwindo, die heel dicht bij de dorpskern van Ruiselede ligt, heeft voorlopig nog geen uitbreidingsaanvraag ingediend, maar heeft de Vlaamse overheid wel gevraagd om een uitzondering toe te staan in verband met de regelgeving rond de afstand tussen stallen en woongebied. Die uitzondering werd toegestaan, wat meteen de bezorgdheid van de buurt verklaart. "De eerste stap in de richting van uitbreiding", gelooft T'Hooft stellig. "We proberen nu om die beslissing te doen omkeren, maar of onze inspanningen veel zoden aan de dijk zullen brengen weet ik niet. Ik hoop alleen dat het gezond verstand zegeviert."

Burgemeester Greet De Roo (RKD) nuanceert de zaak.

"Ik begrijp de zorgen van de buurt, maar we hebben voorlopig nog geen uitbreidingsaanvraag gekregen en dat verwacht ik op korte termijn ook niet. Het is inderdaad zo dat de Vlaamse overheid een uitzondering op de afstandsregels heeft goedgekeurd, maar een uitbreiding is nog lang niet aan de orde. En als die vraag er ooit komt, dan zullen de stallen ongetwijfeld milieuvriendelijker zijn dan de vorige." (SVR)

Vlakbij de varkenskwekerij krijgt een nieuwe verkaveling vorm. Heeft die straks met geurhinder te kampen?
Sam Vanacker Vlakbij de varkenskwekerij krijgt een nieuwe verkaveling vorm. Heeft die straks met geurhinder te kampen?