Vandalen slaan dieren op boerderij

EIGENAAR DIENT KLACHT IN NADAT OOK TRACTORRAAM VERNIELD WERD

De ezels slaan met stokken en stenen gooien naar Willy het varken: vandaal-tjes houden zich er al een hele zomer mee bezig in stadsboerderij Nos Pilifs. Recent vernielden ze ook het raam van een tractor en probeerden ze zelfs brand te stichten. De directie trekt aan de alarmbel: "De vandalenstreken worden alsmaar straffer."

Overdag is het aangenaam vertoeven op stadsboerderij en beschutte werkplaats Nos Pilifs. De kippen scharrelen gemoedelijk in hun ren en de bijen zijn even verderop druk in de weer met honing maken. Overdag is er geen vuiltje aan de lucht. Gezinnen genieten met volle teugen van de planten en dieren op de vijf hectaren stadsboerderij. Maar na sluitingstijd komen jonge vandaaltjes regelmatig de rust verstoren. "Zo hebben ze de deur van het kippenhok eens opengezet", zegt directeur Benoit Ceysens. "De volgende dag waren er een aantal kippen dood: opgegeten door een vos." Ook de raampartij voor de bijenkorf zijn stukgeslagen, net als het venster van een tractor, dat dinsdagnacht gesneuveld is. "Op het dak van een van onze gebouwen vonden we die avond een brandend boek terug. Gelukkig heeft het vuur zich niet verder verspreid. We hebben hier immers een composthoop en veel hout liggen. Als dat in brand vliegt, ben je dagen aan het blussen."

Ezels opgejut

Ook de dieren zijn regelmatig kop van jut. "Onze conciërge heeft gezien hoe ze de ezeltjes Hungaro en Uzelle achternazaten met een stok. Gelukkig zijn de dieren niet ernstig gewond geraakt, maar een opgejutte ezel kan gevaarlijk zijn en kinderen of bezoekers verwonden", waarschuwt Ceysens. "Ook Willy het varken wordt regelmatig bekogeld met stenen. "Zo proberen ze hem te doen bewegen. Willy is immers al wat ouder en vrij log. Hij doet niets liever dan de hele dag luieren."

Sociaal project

Wie wil kan 's nachts gemakkelijk op het terrein van de boerderij komen. "Het hek is wel dicht, maar je klimt er gemakkelijk over. Dat is bewust; we willen een open boerderij zijn waar bezoekers altijd terechtkunnen. Ik wil het hier niet afsluiten met hoge hekken en privébewaking. Dat is volledig tegengesteld aan het sociale project dat we voor ogen hebben."

Het is de eerste keer dat Ceysens ook bij de politie klacht heeft ingediend. Zo hoopt hij een oplossing te vinden voor het probleem voordat het verder escaleert. "Het is niet de eerste keer, maar deze week is er voor het eerst ook materiaal beschadigd. Het tractorraam is wel vervangbaar, maar wat als ze onze serres vernielen?", vraagt Ceysens zich af. "De vandalen zijn waarschijnlijk jongeren van 10 à 12 jaar oud uit de buurt die zich tijdens de zomer vervelen. Eerlijk is eerlijk, er is voor hen weinig aanbod in de buurt. Dus komen ze hier kattenkwaad uithalen, maar ze staan niet stil bij de risico's van hun fratsen. Daarom wil ik de burgemeester om hulp vragen: als we de jongeren hier een taak geven, kunnen we voor hen projecten organiseren zodat ze zich betrokken voelen bij de boerderij en hun streken achterwege laten."

Benoit Ceysens maakt zich zorgen om zijn ezels Hungaro en Uzelle.
Marc Baert Benoit Ceysens maakt zich zorgen om zijn ezels Hungaro en Uzelle.