Uren werk in loods vol smeulend houtstof

In de Kortemarkstraat in Koekelare heeft gisteren een interventie plaatsgevonden, die zelfs voor een doorwinterde brandweerman niet alledaags is. In een hangar met 3.000 ton houtstof bleken verschillende vuurhaarden aanwezig, waardoor er één grote smeulende berg stof ontstond.

Het was een voorbijganger die gisteren de enorme rookwolk opmerkte die uit de loods kwam. De loods wordt door houtbedrijf Spano gebruikt om houtstof in te stockeren. Dat is het afval van een zagerij. Het wordt tijdelijk opgeslagen om later te verwerken. De brandweer ging een kijkje nemen en ontdekte al snel dat er flink wat warmte aanwezig was in de loods. "We vonden verschillende vuurhaarden", zegt brandweerkapitein Dries Depreitere. "Het gaat om een smeulbrand, maar wel één van een enorme omvang. We hebben de hulp ingeroepen van onze collega's in Kortemark en twee enorme bulldozers laten komen."

Stofexplosie vermijden

"Onze eerste zorg was om alle poorten van de loods open te zetten om een stofexplosie te vermijden. Daarna zijn we begonnen met de enorme berg houtstof te blussen door een watercircuit aan te leggen. Ook de bulldozers, die af en aan reden om het stof buiten te brengen, werden continu besproeid."

Gigantische stofwolk

Het stof werd naast de loods gelegd. De hele omgeving hulde zich al snel in een gigantische stofwolk. De brandweer had verschillende uren werk en moest ook 's nachts nog stand-by blijven. "Dit zijn enorm belastende opdrachten voor een brandweerman. Je ziet geen steek, het is stoffig en heet én je moet aandachtig blijven. Daarom wisselen onze mannen voortdurend af. We zorgen ook voor genoeg verfrissing", besluit kapitein Depreitere. (JHM)

De brandweerlui blussen 3.000 ton houtstof in de loods aan de Kortemarkstraat (links).
Jelle Houwen De brandweerlui blussen 3.000 ton houtstof in de loods aan de Kortemarkstraat (links).
Door de hitte moeten ze elkaar voortdurend aflossen. Er werd voldoende verfrissing voorzien (rechts).
Jelle Houwen Door de hitte moeten ze elkaar voortdurend aflossen. Er werd voldoende verfrissing voorzien (rechts).