UPDATE: Brand in ‘mooiste kerststal van de Kempen’ veroorzaakt door vuurpijl, dieren net op tijd gered

Frans Van Gils voor de kerststal.
WTW Frans Van Gils voor de kerststal.
De kerststal van Zondereigen heeft tijdens de nacht van oud op nieuw immense schade opgelopen na een zware brand. Het vuur werd bijna zeker veroorzaakt door een (verdwaalde) vuurwerkpijl. De dieren konden maar net op tijd gered worden uit de brand. “We geven niet op en volgend jaar staat ze er weer opnieuw”, klinkt het resoluut bij de vrijwilligers.

De kerststal van Zondereigen is een van de pareltjes van de Noorderkempen. De kerststal is uniek omdat ze rond een deel van de kerk gebouwd is en er ook veel aandacht gaat naar de inrichting van de omgeving van de stal. Voor de dakbedekking wordt altijd stro gebruikt dat het jaar ervoor eigenhandig gedorst wordt. De stal wordt elk jaar opnieuw opgebouwd door een grote groep van jonge en al wat oudere enthousiastelingen. Maar hun nieuwjaar is in mineur gestart. “Het is een ramp”, zucht verantwoordelijke Frans Van Gils die maar met moeite net als andere vrijwilligers de tranen kan bedwingen. “De schade aan het dak is echt wel groot. Vermoedelijk is de oorzaak een verdwaalde vuurpijl. Conny, die de beelden heeft gemaakt, was kort na middernacht buiten om haar ezel een beetje gerust te stellen. Toen hoorde ze plots knallen aan de stal en is ze gaan kijken. Er waren toen jongeren met vuurwerk bezig. Ergens wisten we dat het ooit zou kunnen gebeuren. Elke oudejaarsnacht hebben we de voorbije twintig jaar ons hart vastgehouden, maar nooit gebeurde er iets. Nu dus helaas wel.”

Nieuwe beelden

Toen de brand was uitgebroken, stonden er snel heel wat buurtbewoners om te helpen waar kon. Enkele onder hen stampten de deur in om de dieren te bevrijden uit de stal. Er zaten onder meer een ezel, schapen, kippen en duiven. “Dat had echt niet veel langer moeten duren of ze waren dood geweest”, zegt een van de vrijwilligers zwaar aangeslagen. “We hadden dit jaar voor de jubileumeditie ook speciaal nieuwe beelden laten maken. Gelukkig hebben we die kunnen vrijwaren.”

Toekomst

De kerststal van Zondereigen krijgt elk jaar opnieuw duizenden bezoekers. Soms komen groepen zelfs speciaal met een grote reisbus naar het Baarlese gehucht gereden. De stal is ook een van de drie trekpleisters voor de kerstwandelingen tussen de stallen van Merksplas, ’t Zwart Goor en Zondereigen. “We gaan zeker verder. We geven de moed niet op”, zegt Frans Van Gils. “We zetten de kribbehut (waar iets gedronken kan worden, red) wel verder uit respect voor de vele bezoekers en wandelaars. We zullen een informatiebord plaatsen om hen alles duidelijk te maken. Normaal zou de stal tot 6 januari blijven staan. We moeten nu wachten op de verzekering en dan zien wat we nog kunnen recupereren en dan met de afbraak starten. De dakpanelen zullen we allemaal moeten vervangen. We hopen dat we ze volgend jaar op dezelfde locatie kunnen opbouwen, want nu zal uiteraard de discussie wel komen of ze nog tegen de kerkmuur mag gebouwd worden en dat we nog levende dieren mogen gebruiken. Hopelijk wel, want dat maakt deze stal zo speciaal en uniek.”

Het vuur woedde hevig.
repro WTW Het vuur woedde hevig.
Het vuur woedde hevig.
repro WTW Het vuur woedde hevig.
De schade is enorm.
WTW De schade is enorm.



5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hilde van Bouwel

  Ik ben blij dat we er juist voorbij reden en de brandweer hebben gebeld. Anders had de schade misschien nog veel erger geweest. Dankjewel aan de buur en mijn man die de deuren hebben ingetrapt om de dieren te redden...

 • Hugo Bavré

  Vuurwerk mag niet verkocht worden aan particulieren, zoveel is duidelijk.

 • Rayan El Arami

  Het zoveelste voorbeeld weeral om die rommel volledig te verbieden.

 • Liliane Depauw

  Verbieden van persoonlijk vuurwerk af te steken, stinkt, heel gevaarlijk voor mens en dier, laat zoiets aan professionele personen over die weten wat ze doen en de gevaren zijn heel miniem, neen ze willen stoer doen en verwonden zichzelf of andere en dat is dan nog het ergste.

 • Roger Cooks

  Die onnozelaars met hun vuurwerk hebben her en der al wat schade aangericht. Jammer dat men ze niet zal kunnen traceren om hem te laten opdraaien voor de schade.