Tweede keer met drugsdode in flat

34-JARIGE MAN RISKEERT 7 JAAR CEL VOOR ONOPZETTELIJKE DODING

Een 34-jarige man uit Mortsel mag het voor de tweede keer in zeven jaar aan een rechtbank uitleggen hoe het komt dat hij naast een drugsdode wakker wordt. "Maar deze keer is er meer aan de hand", zeggen de advocaten van de nabestaanden. "Inge werd vergiftigd. We vragen een herkwalificatie naar moord." De aanklager wil Frank B. voor 7 jaar de cel in voor onopzettelijke doding.

De hulpdiensten werden op 9 maart 2015 naar een flat aan de Statielei in Mortsel. De boodschap van Frank B.: "Ik ben net wakker. Mijn vriendin ligt in bed. Ze ademt niet meer." Voor Inge Van der Velden (45), een moeder van drie kinderen, kon geen hulp meer baten. In haar bloed werd een hoeveelheid vloeibare xtc gevonden die zes keer de fatale dosis bedroeg. De politie ontving kort na haar dood enkele anonieme tips. Twee dagen eerder was Inge bont en blauw toegekomen op haar werk bij de Kringloopwinkel. "Ze had schrik van Frank. Ze had zelfs een nacht op hotel geslapen", zeggen meesters Elke Hawwash en Johan Vangenechten namens de ouders en dochter van het slachtoffer.

GHB

"'Ik vrees voor mijn leven' had ze letterlijk tegen een collega gezegd. De man liegt ook, want hij was niet nét wakker geworden, toen hij 112 belde. Hij was al drie uur wakker. Tijd die hij gebruikt heeft om alle drugsattributen en alle spullen om zelf GHB te maken, te doen verdwijnen. Dat bevestigen de kennissen die hij heeft gebeld met een tweede gsm die hij verborgen had gehouden. Hij vertelde hen dat Inge nog reutelde. Hij heeft zijn vriendin stervend laten liggen om zijn eigen vel te redden. En hij heeft al een dode op zijn geweten."

In de nacht van 1 op 2 september 2009 stierf Alessandro Van Praet (20) uit Boechout in de flat van Frank B. aan de Lindenlei in Mortsel. Hij had cocaïne, methadon en kalmeermiddelen in zijn bloed. Frank B. had samen met Alessandro de cocaïne die de twintiger fataal is geworden, gebruikt. Het hof van beroep veroordeelde Frank B. tot 40 maanden cel.

"Meer dan overdosis"

"Hier is veel meer aan de hand dan een simpele overdosis", vinden de burgerlijke partijen. "We vragen de herkwalificatie naar moord of vergiftiging." De aanklager houdt het bij onopzettelijke doding door het toedienen van een overdosis vloeibare xtc en eist een gevangenisstraf van 7 jaar.

"Mijn cliënt heeft nooit zelf GHB gemaakt", pleitte meester Johan Platteau voor B. "Hij had het wel in huis, maar hij heeft het nooit aan zijn vriendin gegeven. Hij wist ook niet dat ze dat genomen had. Een paar maanden eerder had ze een overdosis drugs genomen. Toen heeft mijn cliënt haar kunnen redden door meteen alarm te slaan. Valt de piste van zelfmoord hier uit te sluiten? Het hele verhaal dat mijn cliënt al uren wakker was, klopt niet."

De uitspraak volgt op 21 september.

Slachtoffer Inge Van der Velden (45).
RV Slachtoffer Inge Van der Velden (45).