Twee mannen provoceerden militairen

De twee mannen die donderdagavond opgepakt werden na een incident in premetrostation Diamant, zijn aangehouden door de onderzoeksrechter wegens het dreigen met een aanslag.

Militairen die rond 21 uur patrouille liepen aan het Centraal Station, werden door twee mannen geprovoceerd. Dat zegt parketwoordvoerster Sylvie Van Baden. "Een van hen droeg traditionele moslimkledij. Ze riepen woorden als Allah en IS."

De politie kwam ter plaatse. "Op het moment dat agenten hen wilden arresteren en een veiligheidsfouille wilden uitvoeren, nam één van de mannen een op een handgranaat lijkend flesje uit zijn broekzak. Intussen bleef hij woorden als IS en 'boem boem' scanderen. Daarop werd hij door de politie onder schot genomen. Toen het snelle responsteam ter plaatse kwam, begon hij hun richting uit te wandelen met het voorwerp in de hand."

De man kon uiteindelijk overmeesterd worden. Ook de tweede verdachte werd gearresteerd.

Ontmijningsdienst Dovo kwam ter plaatse en al snel bleek dat het voorwerp in kwestie onschadelijk was. Het ging om een plastic flesje, gewikkeld in tape.

"Beide verdachten zijn twintigers van Noord-Afrikaanse origine. Een van de verdachten heeft een psychiatrisch verleden", aldus Van Baden. (KAV)