Zusjes met autisme schudden politiek wakker

ELFIE (18) EN JORIEN (21) PRESENTEREN EIGEN PARTIJPROGRAMMA

Elfie en Jorien eisen dat de partijen meer aandacht besteden aan mensen met autisme.
Foto Ton Wiggenraad Elfie en Jorien eisen dat de partijen meer aandacht besteden aan mensen met autisme.
De zussen Elfie (18) en Jorien (21) Van Delm uit Turnhout trekken zondag voor het eerst naar de stembus. De zusjes stelden vast dat geen enkele partij aandacht besteedt aan mensen met autisme. "We stelden daarom zelf een autismevriendelijk partijprogramma op", vertellen de zussen.

Naar schatting 60.000 mensen in België hebben een vorm van autisme. Omgerekend betekent dit dat er alleen al in Turnhout zo'n 300 zijn. Onder hen ook Elfie en Jorien Van Delm. De zusjes wonen in het 'Huis van Ben' en moeten zondag voor het eerst gaan stemmen. Op wie weten ze nog niet. "Want geen enkele partij heeft aandacht voor jongeren met autisme", zeggen Elfie en Jorien. "En dat terwijl er naar schatting ongeveer 300 mensen met een autismespectrumstoornis zijn in onze stad."


De zusjes schreven daarom zelf een Autisme-ideeprogramma met 12 voorstellen. Ze hopen dat de politieke partijen er inspiratie mee opdoen. Een eerste programmapunt van Elfie en Jorien is een rookverbod aan bushaltes. "De zintuigen van mensen met autisme zijn veel gevoeliger. Daardoor kan de rook van sigaretten zeer hinderlijk zijn. Wanneer we nu op een bus staan te wachten, zijn we 'verplicht' om mee te roken, met zware hoestbuien tot gevolg", vertelt Jorien.

Nieuwe schepen

De zussen pleiten ook voor een nieuwe bevoegdheid in het schepencollege: een schepen voor Toegankelijkheid. "Hij/zij zou een luisterend oor kunnen bieden. Niet alleen voor mensen met autisme, maar ook voor mensen in een rolstoel of met een andere beperking. Op die manier kunnen mensen met ASS hun eigen ideeën voor bepaalde moeilijkheden voorstellen en bespreken met de bevoegde schepen."


Ander voorstel in het programma van Elfie en Jorien: een autismevriendelijk café. "Te veel lawaai of geroezemoes kunnen wij niet verdragen. Ook wachten op een bestelling kan lastig zijn voor ons.Door bijvoorbeeld spelletjes te voorzien aan tafel, denken we niet te veel aan die wachttijd."

Regulier onderwijs

Misschien wel het belangrijkste voorstel van de zusjes is meer begeleiding van leerlingen met autisme op school. "Veel jongeren met autisme kunnen het reguliere onderwijs aan, maar worden niet genoeg begrepen door zowel leerlingen als leerkrachten. Van zodra je het woord autisme uitspreekt, krijg je een stempel opgeplakt", getuigt Elfie. "Ik had vroeger best veel vriendinnen. Totdat ik me enkele jaren geleden moest laten testen of ik autisme heb. Toen de diagnose was gesteld, lieten mijn vriendinnen me vallen. Ik was nochtans dezelfde Elfie als voor de diagnose."


Na het onderwijs zouden jongeren met autisme geholpen moeten worden om werk te vinden in de opleiding die ze gestudeerd hebben. "Nu worden mensen met autisme veel te gemakkelijk naar Amival gestuurd om ze bezig te houden. Maar wie een normale of hoge begaafdheid heeft, wordt daar ambetant van."