Zo moet Turnhout er in 2030 uitzien volgens jeugd: meer groen, meer camera’s en verkeersvrije pleinen

Tweehonderd leerlingen van het Heilig Graf in Turnhout proberen het stadsbestuur een handje te helpen. Na een projectweek waarin ze nadachten over hoe Turnhout er in 2030 uit moet zien, overhandigden ze donderdag een bundel met een reeks concrete voorstellen. Hun belangrijkste suggestie: meer groen in de stad.

Het Heilig Graf in Turnhout organiseerde eind januari een projectweek voor de leerlingen van de derde graad aso en wetenschappen. De centrale vraag van de projectweek was: hoe moet Turnhout er in 2030 uitzien?

De leerlingen debatteerden met experts, namen enquêtes af bij de bevolking en gebruikten alle info om hun visie op de stad te geven. De projectweek resulteerde in een visietekst met concrete voorstellen wat er volgens de tweehonderd deelnemende leerlingen anders en beter kan in Turnhout. “De visietekst is niet gemanipuleerd door de leerkrachten. Hun invloed is beperkt gebleven tot het verbeteren van taalfouten”, klinkt het. “Op deze manier is de visietekst voor honderd procent authentiek. Het is de visie van de jongeren, in de taal van de jongeren.”

Groen

De leerlingen lanceren voorstellen in verschillende thema’s. Veel aandacht gaat uit naar meer groen in de stad. “We willen op meer plekken in de stad groen zien”, aldus de leerlingen. “We kunnen de Jacobsmarkt vergroenen. Er een levendig plein van maken door er perkjes aan te leggen en bankjes te plaatsen. Zo wordt de Jacobsmarkt een aangenaam pleintje waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en een leuke tijd beleven.”

De leerlingen gaven het schepencollege toelichting bij hun voorstellen
Peter Vanderveken De leerlingen gaven het schepencollege toelichting bij hun voorstellen

Als het van de leerlingen afhangt, wordt er tegen 2030 ook een park aangelegd in het centrum van de stad: het Taxandriapark. “Momenteel staat er naast het Taxandriamuseum een grote parking met een oude school die enkel gebruikt wordt door Okan. Stel dat we de school ergens anders plaatsen, dan hebben we een gebied even groot als de markt in het centrum van de stad dat men kan aanleggen als groen park. Dit zou dan in verbinding kunnen staan met het huidige Taxandria-tuintje. Er is ook een doorgang naar de Grote Markt mogelijk via de Luizenpoort. Ook kan men het Zellien afbreken om (vanaf het park, red.) toegang te bieden tot de Patersstraat. “

Mobiliteit en veiligheid

Op vlak van mobiliteit willen de leerlingen onder meer de Grote Markt en het Zegeplein verkeersvrij maken. Dit willen ze doen door paaltjes te plaatsen die alleen naar beneden gaan wanneer een camera de nummerplaat van een bewoner of leverancier herkent.

Om jongeren meer te laten bewegen, stellen ze voor dat scholen hoge tafels voorzien, zodat leerlingen overdag recht staan in plaats van zitten. De leerlingen pleiten ook voor slimme lantaarnpalen. “In het Stadspark en op andere geschikte plaatsen en pleinen kunnen slimme lantaarnpalen geplaatst worden. Deze werken enkel als er iemand passeert. Naast een economisch voordeel voorkomt men op deze manier ook lichtpollutie in de stad.”

En hoe willen de leerlingen van het Heilig Graf het onveiligheidsgevoel wegnemen, een thema waar zo veel rond te doen is in de stad? Simpel: meer camera’s plaatsen.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Ward Coomans

    Wat een topiniatief van de school. Dat zouden ze vaker moeten doen, de mening van de jongeren vragen.