WK-scherm verhuist naar Warande

HORECA OP GROTE MARKT WOEDEND NA BESLISSING STADSBESTUUR

De Markt vorig jaar: voetbalfans konden het EK volgen op groot scherm.
Foto Ton Wiggenraad De Markt vorig jaar: voetbalfans konden het EK volgen op groot scherm.
Het grote WK-scherm wordt volgend jaar niet op de Grote Markt geplaatst, maar op het Warandeplein. De stad nam die beslissing omdat een WK-scherm op het marktplein moeilijk te combineren is met de zaterdagmarkt. De cafébazen op de Grote Markt reageren furieus. "Dat zijn weer een aantal topdagen die verdwijnen, en de horeca heeft het al zo moeilijk."

Net zoals de voorbije edities van het Wereld- en Europees kampioenschap voetbal zal volgend jaar ook het WK in Rusland op groot scherm worden uitgezonden in Turnhout. Maar dat scherm zal niet langer op de Grote Markt staan zoals dat in het verleden het geval was, maar op het Warandeplein. Dat blijkt uit de oproep die Stad Turnhout maandag verspreid heeft naar alle Turnhoutse verenigingen die zich kandidaat kunnen stellen voor de organisatie van het WK-evenement. Het stadsbestuur had vooraf niet gecommuniceerd over die beslissing, en al helemaal geen overleg gepleegd met de horeca op de Grote Markt.

Lippendienst

Het was oppositiepartij Open VLD dat gisteren het nieuws naar buiten bracht, nadat ze via een vereniging had vernomen dat het scherm op het Warandeplein moet komen. "Op vraag van Open Vld namen de horeca-uitbaters op de markt in 2014 het initiatief om alle matchen van het WK op groot scherm uit te zenden", zegt Bart Voordeckers. "Bij de matchen van de Rode Duivels leidde dit tot een ware overrompeling en een zeer leuke sfeer op de Grote Markt en in de cafés. De beslissing rond het scherm, is onbegrijpelijk. Het is duidelijk dat dit stadsbestuur wel lippendienst bewijst aan het versterken van het ondernemersklimaat in de binnenstad, maar intussen geen gelegenheid onbenut laat om de lokale handelaars een hak te zetten. Open Vld vraagt dan ook duidelijk om deze beslissing terug te draaien en van het WK voetbal opnieuw een waar volksfeest te maken."


Volgens burgemeester Eric Vos kan een WK-scherm op de Grote Markt dit keer niet gecombineerd worden met andere activiteiten. "Het wereldkampioenschap wordt in Rusland gespeeld. Door het tijdsverschil zullen de meeste wedstrijden tussen 12 uur en 18 uur gespeeld worden. De wedstrijden op zaterdag zijn niet te combineren met de zaterdagmarkt."


De burgemeester haalt ook vrijdag 6 juli 2018 aan. Die dag valt het Straatartiestenfestival samen met de helft van de kwartfinales op het WK. "En dan zijn er nog de WK-wedstrijden op 28 en 30 juni. Die zijn moeilijk te combineren met de opbouw van het podium voor de Nacht van de Gasthuisstraat", aldus Vos.

Misnoegd

De horeca-uitbaters op de Grote Markt reageren misnoegd. Zij begrijpen bijvoorbeeld niet waarom de zaterdagmarkt en het Straatartiestenfestival niet kunnen uitwijken naar het Warandeplein. "Ook de manier waarop we dit moeten vernemen, is erg", foetert Paul Versteylen van café Sint-Pieter.


"Er waren al gesprekken geweest om ons met alle horeca-uitbaters van de Grote Markt kandidaat te stellen voor de organisatie van het evenement. Maar nu moeten we via een omweg vernemen dat het scherm naar het Warandeplein gaat. Het stadsbestuur beseft niet welke economische impact dit heeft."


Burgemeester Eric Vos belooft nog een overleg met de horecabazen van de Grote Markt. Niet om de beslissing terug te draaien, maar om te bespreken wat de mogelijkheden zijn om een (klein) tv-scherm te voorzien op de terrassen. "Bovendien ligt het Warandeplein niet ver van de Grote Markt. Voor en na de wedstrijden zullen de mensen uitzwermen naar horecazaken in heel de binnenstad", besluit Vos.