Warm welkom voor vluchtelingen

BURGERBEWEGING DE KOEP SCHENKT ASIELZOEKERS WELKOMSTPAKKET

Vluchtelingen krijgen een woordje uitleg bij het stadsplan.
ton wiggenraad Vluchtelingen krijgen een woordje uitleg bij het stadsplan.
Met muziek, grote spandoeken en een welkomstpakket heeft burgerbeweging De Koep zaterdag de eerste vijftig vluchtelingen verwelkomd. Ongeveer honderd sympathisanten droegen de asielzoekers een warm hart toe. "Namens alle mensen die hier verblijven, wil ik iedereen bedanken voor deze mooie ontvangst", zei een vluchteling uit Irak.

De eerste vluchtelingen die sinds donderdag in Corsendonk Apartments verblijven, kregen gisteren allemaal een welkomstpakket. Het contact verliep soms wat moeizaam omwille van de taalbarrières, maar uiteindelijk zat de sfeer er goed in. Een lokaal muzikantenduo uit Retie speelde muziek die de Syrische mannen meteen herkenden. Ze dansten voor de menigte. Tegelijk gaven enkele Turnhoutse kinderen nog tekeningen af. "Ik heb vogels en een zonnetje getekend met in het midden een meisje. Waarom? Omdat ik dit een mooie tekening vind en ik heb het gedaan om ook de buitenlandse kinderen zich hier thuis te laten voelen", zegt de zevenjarige Ellis. Haar tekening zal net als die van de andere kinderen in de hal van het tijdelijke opvangcentrum gehangen worden. Op die manier vinden de nieuwkomers makkelijker hun weg terug in het grote gebouw.

Turnhoutenaars toonden spandoeken met welkomstwoorden.
ton wiggenraad Turnhoutenaars toonden spandoeken met welkomstwoorden.

Speelkaarten

Burgerbeweging De Koep deelde zaterdag een zakjes uit met enkele bruikbare of typisch Turnhoutse spullen. Zo zaten er zelfgemaakte koekjes in het zakje, kleurpotloden en een wegenkaart waarop de locatie van Corsendonk Apartments gemarkeerd werd. Verder kregen de vluchtelingen een boek speelkaarten, omdat Turnhout uiteraard de stad van de speelkaarten is. "Een eerste indruk is altijd ontzettend belangrijk en we willen dat deze mensen zich welkom voelen. Hier zitten ook toekomstige stadsgenoten bij en die willen we een warm hart toedragen", zei Mieke Clymans van De Koep.

Idam Wisam uit Irak, met een van zijn dochters, vertelde het verhaal van zijn vlucht.
ton wiggenraad Idam Wisam uit Irak, met een van zijn dochters, vertelde het verhaal van zijn vlucht.

Eerst in Spa

Luttele minuten na de ontvangst zijn de eerste vriendschappen al gesloten. Taal was geen barrière meer en de Turnhoutenaren mengden zich onder de verschillende nationaliteiten. Een Iraakse man die Engels sprak, nam zelf het woord om iedereen te bedanken. "Ik ben met vier kinderen naar hier gekomen over zee, langs Servië en Duitsland. Dan hebben we eerst een tijdje in tenten moeten slapen in Spa, maar door de koude nachten werden mijn kinderen ziek. Donderdag konden we hierheen verhuizen en daarvoor ben ik België ontzettend dankbaar. Nu zitten we voorlopig droog en warm", getuigde Idam Wisam. "Bovendien is deze ontvangst heel fijn. Bedankt allemaal, voor dit warm gebaar."