Voetballer blijft verdacht van gewapende overvallen

Medebeklaagde van Ismail H. geeft toe dat hij naam van medeplichtige verzon

Alexandre D.C. (met rode schoenen) biechtte vier van de vijf overvallen op. Ismail H. (met rode kap) blijft ontkennen
Jef Van Nooten Alexandre D.C. (met rode schoenen) biechtte vier van de vijf overvallen op. Ismail H. (met rode kap) blijft ontkennen
Slecht nieuws voor voormalig profvoetballer Ismail H. (23). De man wordt verdacht van een reeks gewapende overvallen. Vorige maand werd hij nog uit de wind gezet door zijn medebeklaagde. Die vernoemde plots een zekere ‘Ryan De Ridder’ als medeplichtige. Intussen blijkt dat hij die naam verzonnen heeft. “Uit schrik omdat zijn vriendin zich bedreigd voelde.”

Het parket blijft overtuigd van de schuld van voormalig profvoetballer Ismail H. (23). De man zou samen met zijn Nederlandse landgenoot Alexandre D.C. een reeks gewapende overvallen hebben gepleegd. De overvallen gebeurden tussen 25 december 2017 en 25 januari 2018. Tussen Kerst en Nieuw werden in Turnhout een gokkantoor in de Rubensstraat, het Seven Center in de Stationsstraat en de winkel van benzinestation Q8 aan de Steenweg op Mol overvallen. In Ravels hebben overvallers op 6 januari twee werknemers van Aldi gekneveld om er met 6.000 euro uit de kluis vandoor te gaan. En op 25 januari was een gokkantoor in Geel aan de beurt.

Ismail H. verscheen voor de rechter met een broek van de Nederlandse voetbalclub PSV.
Jef Van Nooten Ismail H. verscheen voor de rechter met een broek van de Nederlandse voetbalclub PSV.

Op basis van bewakingsbeelden, gegevens van ANPR-camera’s èn telefonieonderzoek kamen de speurders uit bij Ismail H. Hij was op dat moment een profvoetballer die onder contract lag bij AS Roma en was uitgeleend aan KVC Westerlo. “Hij verdiende 10.000 euro per maand en had geen enkele reden om gewapende overvallen te plegen”, aldus zijn raadsman Walter Damen.

Ondanks de vermeende bewijslijst, is Ismail H. zijn betrokkenheid altijd blijven ontkennen. Hij slaakte dan ook een zucht van opluchting toen Alexandre D.C. tijdens de rechtszaak op 8 oktober plots met een andere naam op de proppen kwam. “Ismail heeft niks te maken met die gewapende overvallen. Ik pleegde die samen met Ryan De Ridder”, vertelde D.C. plots.

De rechter gaf daarop het bevel om die nieuwe piste verder te onderzoeken, maar nu blijkt dat D.C. die naam verzonnen heeft. “De politie heeft D.C. opnieuw verhoord. Tijdens dat verhoor gaf hij toe dat hij de naam Ryan De Ridder verzonnen heeft”, zegt openbaar aanklager Catherine Dederen. “Zijn vriendin werd bedreigd voor de zitting. Door een louche figuur die post had gevat voor haar woning in Nederland. D.C. heeft daarom in paniek een naam verzonnen.”

Op de vraag of dan toch Ismail H. de mededader is, wil D.C. niet antwoorden. “Hij heeft volledig open kaart gespeeld over zijn betrokkenheid bij de overvallen. Maar het is niet aan hem om uitspraken te doen over persoon x of y. De vorige verklaring kwam er onder druk. Hij wil zich verontschuldigen voor de vertraging die de valse verklaring heeft veroorzaakt.”

De voorhechtenis heeft veel kapot gemaakt, ook de grote toekomst die ik voor me had.

Ismail H.

Nu Ryan De Ridder een fictief figuur blijkt te zijn, blijft het openbaar ministerie overtuigd van de betrokkenheid van Ismail H. De aanklager vroeg opnieuw een gevangenisstraf van 4 jaar voor beide beklaagden. Walter Damen, advocaat van de voetballer, vraagt de vrijspraak. “Het openbaar ministerie zegt over bewakingsbeelden te beschikken. Daarop zijn slippers te zien die ook bij mijn cliënt werden gevonden. Maar die driestrepige slippers zijn wereldwijd de meest verkochte slippers. En zijn gsm werd nooit op het moment van de feiten in de buurt getraceerd, alleen uren voordien of nadien.” In het dossier zit geen enkel concreet bewijs. Er is meer dan twijfel genoeg om Ismail vrij te spreken.”

De voormalige profvoetballer zit intussen meer dan 9 maanden in voorhechtenis. Hij kreeg zelf het laatste woord. “Ik blijf er bij dat ik onschuldig ben. De politie had het op een bepaald moment over twee negroïde verdachten, maar ik zie hier maar één negroïde man zitten. Ik zit nu al bijna een jaar vast. Dat heeft heel veel kapot gemaakt, ook de grote toekomst die ik voor me had.”

Vonnis op 26 november.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Juliaan Van Reeth

    Vier jaar voor een reeks gewapende overvallen, valse verklaringen, obstructie van het onderzoek, en waarschijnlijk nog een reeks andere criminele feiten waarvan we nog niks weten, is veel te weinig voor dat krapuul. Zelfs als ze op heterdaad betrapt worden, dan nog gaan ze staalhard ontkennen of 1 of ander onnozel verhaaltje opdissen. 10 jaar opsluiten en dan verbannen zou beter zijn.

  • Peter Buyck

    Niemand heeft een reden om te straatracen, toch doet men het... voor de kick. Idem voor een rijke stinkerd die eens een 'kick' wil... Het is niet omdat men rijk is dat men geen domme dingen doet...