Verdachten van pesterijen en bedreigingen aan bushaltes Grote Markt geïdentificeerd: “Puik werk van preventiedienst en politie”

De problemen deden zich voor aan de bushaltes op de Grote Markt.
Peter Vanderveken De problemen deden zich voor aan de bushaltes op de Grote Markt.
De verhoogde inzet van politie aan de bushaltes op de Grote Markt in Turnhout heeft vruchten afgeworpen. Verschillende aanstokers zijn geïdentificeerd en worden voor de jeugdrechter geleid. “De politie en de preventiedienst hebben kordaat opgetreden”, aldus burgemeester Paul Van Miert (N-VA). De politie blijft intussen extra toezicht houden.

Vorig jaar doken al eens problemen op aan de bushaltes op de Grote Markt, en bij de start van het nieuwe schooljaar was het opnieuw prijs. Groepjes jongeren werden omsingeld en daarna geïntimideerd, uitgescholden of bedreigd. Er was zelfs sprake van het trekken van messen. 

Toen het stadsbestuur en de politie de meldingen ontvingen, grepen ze meteen in. “We zijn onmiddellijk gestart met extra toezicht aan de bushaltes”, vertelt commissaris Luc Sels. “Die controles hebben hun effect gehad, want de rust lijkt teruggekeerd.”

Onderzoek

De politie heeft ook een strafrechtelijk dossier opgestart, wat de ernst van de situatie duidelijk maakt. “We hebben verschillende verdachten kunnen identificeren”, zegt Luc Sels. “Die jongeren zullen allemaal verhoord worden en nadien maken we alles over aan het jeugdparket want het gaat om minderjarigen. Het is aan het parket en de jeugdrechter om later gepaste maatregelen op te leggen. We hebben besloten om de komende tijde nog aanwezig te zijn op de Grote Markt, zowel in burger als in uniform.” 

Schoolspotter

Ook de preventiedienst deed zijn duit in het zakje en zette een schoolspotter in. “Nog voor het verhaal naar buiten kwam, werd een van de slachtoffers al begeleid door onze schoolspotter”, zegt Leen Dockx van de preventiedienst. “Op vraag van het meisje wachtte onze schoolspotter haar op aan de bushalte en nam samen met haar dagelijks de bus naar huis zodat ze zich veilig zou voelen tijdens die verplaatsing. De Lijn, school, gemeenschapswachten en politie werden op de hoogte gebracht zodat verschillende partijen een oogje in het zeil zouden houden. Dat maakt al jaren deel uit van onze vaste aanpak bij dit soort gebeurtenissen.”

Pluim

Burgemeester Paul Van Miert kan de politie en de preventiedienst alleen maar een pluim geven. “Hier is snel en adequaat opgetreden. Het is belangrijk dat Turnhoutenaren weten dat we dit soort feiten niet tolereren. We moeten niet blind zijn voor wat er soms misloopt in onze stad, maar wie deze gebeurtenissen uitvergroot en er verkeerde informatie over verspreidt, heeft het niet goed voor met de Turnhoutenaren.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • walter dierckx

    Prachtig werk en nu maar hopen dat de jeugdrechter ook streng optreedt. En nu in de rest van turnhout geregeld wat politie in de straat en dan komt het met onveiligheidsgevoel turnhout misschien terug in orde