Toch ijspiste en veertien chalets

WINTERSALON MET LOKALE VERENIGINGEN, HANDELAARS EN MUZIEK

Organisatoren Erik Adriaensen van het evenementenloket, Filip De Roover (coördinator Wintersalon) en burgemeester Erik Vos.
Ton Wiggenraad Organisatoren Erik Adriaensen van het evenementenloket, Filip De Roover (coördinator Wintersalon) en burgemeester Erik Vos.
Op de Grote Markt in Turnhout is gestart met de opbouw van het Wintersalon, dat de stad weer zelf organiseert. Het Wintersalon krijgt een overdekte ijspiste en veertien chalets. "In tegenstelling tot vorig jaar zullen verenigingen en handelaars uit de regio die bemannen", zegt burgemeester Eric Vos.

Het stadsbestuur van Turnhout kreeg begin september te horen van het Oostendse bedrijf EMO dat het de kerstmarkt in Turnhout niet langer zou organiseren. De stad had naar eigen zeggen geen tijd meer om een andere concessiehouder te zoeken, en besliste daarom om het winterevenement in eigen beheer te organiseren, zoals jaren geleden het geval was.


Er bleef weinig tijd over, maar de stad is er toch in geslaagd om een programma voor het Wintersalon uit te werken. "Het was een huzarenstukje om dit georganiseerd te krijgen, maar we hebben nog een fantastische programmatie kunnen neerzetten", vertelt burgemeester Eric Vos (TIM).


Sinds de komst van EMO vorig jaar haakten heel wat Turnhoutse verenigingen en handelaars af. Vooral 'buitenstaanders' baatten toen de chalets uit. Daar komt nu verandering in. "Vier ijssportclubs baten de winterbar en de ijspiste uit, daarnaast zijn er elf verenigingen en drie handelaars", zegt Vos. "Er komt bovendien een groot podium aan de zuidingang van de kerk. Ook alle optredens die daar gepland staan, zijn Turnhouts getint."

Andy Fonteyne van Oil & Vinegar.
Ton Wiggenraad Andy Fonteyne van Oil & Vinegar.

Optredens

In totaal staat er op tien avonden een optreden gepland. De stad komt daarmee tegemoet aan de kritiek van vorig jaar dat er 's avonds te weinig te beleven was op de kerstmarkt. "Een andere nieuwigheid zijn gratis initiatielessen van ijshockey, kunstschaatsen en curling op de ijspiste. Die waren vorig jaar al gepland, maar konden niet doorgaan omdat er een grote steunpilaar in het midden van de ijspiste bleek te staan."

Elke dag schaatsen

Voor het schaatsplezier koos de stad voor een ijspiste met een open structuur, zodat de schaatsers deel uitmaken van het geheel. De ijspiste is dagelijks open van 11 uur tot 22 uur. Er komt een overdekte plaats om naar de schaatsers te kijken. "Ook op de rest van de kerstmarkt komen er meer overdekte staanplaatsen en verwarmingselementen. Daar was vorig jaar een tekort aan", vervolgt Eric Vos.


Oil & Vinegar uit de Gasthuisstraat zal voor het eerst een chalet uitbaten. "Het is eigenlijk de eerste keer dat we wisten dat we als handelaar konden inschrijven", verklaart Andy Fonteyne de eerste deelname voor Oil & Vinegar. "Met de chalet willen we een link leggen naar onze winkel. We zullen er zowel een hapje als drankje aanbieden, zoals glühgin en tapas. We verkopen ook geschenkverpakkingen. Personeel van de winkel zal de chalet bemannen."

Kerstdrink

Het Wintersalon in Turnhout opent op vrijdag 15 december om 18.30 uur met een kerstdrink voor alle inwoners. De kerstmarkt duurt tot en met 2 januari. De chalets zijn open van 11 tot 23 uur, op vrijdag en zaterdag tot middernacht. Op oudjaar mogen de chalets tot 2 uur open blijven. Naast het Wintersalon staan met Hert & Run, Kempenrally en Hartentroef nog meer activiteiten in Turnhout gepland tijdens de eindejaarsperiode.