Staking bij Sanico voorbij: meer loon, fietsvergoeding én extra maaltijdcheques in ruil voor 40-urenweek

De staking bij Sanico is voorbij.
Jef Van Nooten De staking bij Sanico is voorbij.
Bij het farmaceutische bedrijf Sanico in Turnhout stond dinsdagochtend om 9 uur een nieuwe personeelsvergadering gepland. De directie deed er een verbeterd voorstel. Dat werd door de arbeiders - de bedienden staakten niet mee - met een nipte meerderheid goedgekeurd.

De sociale onrust bij Sanico aan de Veedijk in Turnhout begon vrijdagnamiddag toen de arbeiders vernamen dat de directie eenzijdig een 40-urenweek wilde invoeren. Tijdelijk zou er zelfs een 45-urenweek komen om de productieachterstand weg te werken. Maar liefst 68 geneesmiddelen zijn ‘out of stock’ bij Sanico.

Bij gebrek aan overleg tijdens het weekend, staakte maandagochtend ook de vroege shift. Vakbonden en directie gingen toen wel rond de tafel zitten. Dat leidde tot een voorakkoord, maar dat werd maandagmiddag door 77 procent van de arbeiders weggestemd. De staking duurde dus voort.

Maandagavond gingen vakbonden en directie daarom opnieuw samen onderhandelen. “Tijdens die gesprekken werd geen akkoord bereikt”, klonk het maandagavond bij de vakbonden. 

40-urenweek

Bij die stemming dinsdagochtend ging iets meer dan de helft van de arbeiders akkoord met het nieuwe voorstel van de directie. Concreet komt het er op neer dat Sanico een 40-urenweek invoert. De gunstmaatregel om op vrijdag een uurtje eerder te stoppen, wordt immers geschrapt. In ruil voor die 40-urenweek krijgen de arbeiders wel een loonsverhoging en wordt een fietsvergoeding ingevoerd. Ook het bedrag van de maaltijdcheques gaat omhoog. 

Bedrijfs-cao

Na de stemming gingen de arbeiders terug aan het werk, voor het eerst sinds vrijdagvoormiddag. “Er werd een akkoord bereikt tussen directie en vakbonden", verduidelijkt Tim Peeters (ABVV). “De vakbonden gaven de boodschap mee aan de directie om verder te werken rond het sociaal beleid.  Daarnaast hebben we de garantie gekregen om elke twee jaar een bedrijfs-cao te onderhandelen.”

Bij Sanico werken zo’n 200 mensen, waarvan 150 arbeiders. De bedienden staakten niet mee.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Robin Hufton

    Staken om ene 40h week? ik zou staken als ik het niet heb! en 45 nog liever