Spreuken op vitrines moeten taboe rond geestelijke gezondheid doorbreken

Een kunstenaar van deRUIMTE brengt een spreuk aan bij HIVSET.
Jef Van Nooten Een kunstenaar van deRUIMTE brengt een spreuk aan bij HIVSET.
Op 70 plaatsen verspreid over de stad Turnhout werden spreuken aangebracht die verband houden met geestelijke gezondheid. De stad hoopt zou het taboe over geestelijke gezondheid te doorbreken.

De eerste tien dagen van oktober vindt de ’10-daagse van de Geestelijke Gezondheid’ plaats. Een initiatief waaraan ook stad Turnhout aandacht wil besteden, want 1 op 3 Vlamingen krijgt ooit te maken met psychische problemen. Eén van de projecten in Turnhout is de actie ‘Spreuken in het Straatbeeld’. “Op zeventig plaatsen in de stad zijn spreuken aangebracht, vooral op vitrines van handelaars en welzijnsorganisaties. Het gaat zowel om grappige als serieuze spreuken. Op die manier willen we het taboe rond geestelijke gezondheid doorbreken”, zegt schepen Kelly Verheyen (sp.a). “We hebben de spreuken aangepast aan de locaties: zo hangt in het ziekenhuis de spreuk ‘Volg je hart want dat klopt’. Op de vitrine van een kledingwinkel staat ‘Trek iets positief aan, dat past altijd’.” Bij een apotheker staat te lezen: Het beste medicijn is 3x daags een complimentje.

Het stadsbestuur werkte voor het project samen met HIVSET en deRUIMTE, een kunstenaarscollectief dat vooral met kwetsbare mensen werkt.

De spreuk bij AZ Turnhout, campus Sint-Jozef.
Jef Van Nooten De spreuk bij AZ Turnhout, campus Sint-Jozef.
De spreuk op een raam van HIVSET.
Jef Van Nooten De spreuk op een raam van HIVSET.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.