Sekkaki wacht in Turnhoutse cel op uitlevering aan Marokko

De politie in Turnhout nam gisteren zware beveiligingsmaatregelen om Oualid Sekkaki (24) vanuit de gevangenis in de Wezenstraat naar het gerechtsgebouw in Turnhout te brengen. De jongste telg van de beruchte misdaadfamilie uit Mechelen is achter de tralies beland in afwachting van een uitlevering aan Marokko.

Mechelaar Oualid Sekkaki, de jongste broer van de beruchte Sekkaki-familie, verblijft sinds enkele weken in de gevangenis in Turnhout. Dat raakte gisteren bekend nadat hij om zijn vrijlating had verzocht voor de raadkamer in Turnhout. Sekkaki werd in september opgepakt na een verzoek vanuit Marokko om hem aan dat land uit te leveren. Hij zou er een verdachte zijn in een grootschalig drugsonderzoek.


Aangezien Marokko geen EU-lidstaat is, kan de opgestarte uitleveringsprocedure nog maanden aanslepen. Oualid Sekkaki diende daarom een verzoek in om - na een kleine twee maanden gevangenschap - terug vrij te komen in afwachting van zijn uitlevering aan Marokko.


De raadkamer in Turnhout ging niet in op het verzoek om Sekkaki voorwaardelijk vrij te laten.


De politie in Turnhout liet gisteren niets aan het toeval over bij het transport van Oualid Sekkaki vanuit de gevangenis naar het gerechtsgebouw, een paar honderd meter verderop.

Ontsnappingskoning

De Sekkaki's staan immers gekend voor hun spectaculaire ontsnappingen. Broer Ashraf ontsnapte bijvoorbeeld in 2009 met een helikopter uit de gevangenis van Brugge. Oualid Sekkaki werd gisteren in tegenstelling tot andere gedetineerden die voor de raadkamer moesten verschijnen niet met een gevangenisbusje naar 'Het Kasteeltje' gebracht, maar in een apart voertuig met geblindeerde ruiten. Een zwaarbewapende agent hield het verkeer in de Kasteelstraat tegen op het moment dat het voertuig de gevangenispoort buiten reed. Ook in het gerechtsgebouw zelf waren zwaarbewapende agenten voorzien.


Sekkaki werd met de auto tot op het binnenplein van het gerechtsgebouw gereden. Hij was geblinddoekt, en was niet alleen aan handen, maar ook aan voeten geboeid. (JVN)