Samenhuizen in Academie

ONTWIKKELAAR BEGINT EIND 2018 MET BOUW 20 FLATS EN LOFTS

De historische gevel bijft behouden, daarachter komt een cohousingproject met 15 à 20 appartementen en lofts, en een aantal kantoren.
Ton Wiggenraad De historische gevel bijft behouden, daarachter komt een cohousingproject met 15 à 20 appartementen en lofts, en een aantal kantoren.
De Academie voor Schone Kunsten in Turnhout wordt volgend jaar

omgevormd tot een cohousingproject. Het historische gebouw in de Gemeentestraat zal plaats bieden aan 15 à 20 lofts en appartementen, én een aantal kantoren. "Iedereen heeft zijn eigen woning, maar er komen wel gemeenschappelijke werk- en ontspanningsruimtes", vertelt Joeri Bal van HEEM.


Na de verhuizing van de Academies naar de nieuwe Kunstencampus op Turnova stelde het stadsbestuur van Turnhout de verschillende Academiegebouwen te koop. Voor de verkoop van de Academie voor Schone Kunsten in de Gemeentestraat, een deels beschermd gebouw op een grondoppervlakte van 1.860 vierkante meter, had de stad zichzelf tot het voorjaar van 2018 gegeven om een koper te vinden.

Projectontwikkelaar HEEM, met zaakvoerder Joeri Bal, kocht de Academie enkele weken geleden voor 825.000 euro .
Jef Van Nooten Projectontwikkelaar HEEM, met zaakvoerder Joeri Bal, kocht de Academie enkele weken geleden voor 825.000 euro .

'Zachte' cohousing

Maar enkele weken geleden al daagde met de firma HEEM sneller dan verwacht een kandidaat-koper op, die het pand kocht voor 825.000 euro.


HEEM is een ontwikkelaar die gespecialiseerd is in ecologische cohousingprojecten. Dat is ook de richting die zaakvoerder Joeri Bal uit wil met de Academie voor Schone Kunsten. "Eigenlijk wordt het een 'zachte cohousing'. Bij cohousing denken veel mensen dat je samen een living, keuken en badkamer deelt. Maar dat is hier niet het geval", legt Bal uit. "Iedereen heeft zijn eigen woning, terras of tuintje. Maar er zijn een heel aantal gemeenschappelijke ruimtes en voorwerpen die gedeeld worden."

Grandeur behouden

Volgens het eerste ontwerp worden zo'n 15 à 20 lofts en appartementen, met één, twee of drie slaapkamers, ondergebracht in de Acadamie. Die zullen worden ingericht op een manier die aansluit bij de grandeur van het gebouw. "Het wordt een combinatie van renovatie en nieuwbouw. Het voorste deel met historische waarde wordt behouden met respect voor de erfgoedwaarde. De ramen zullen wel gerenoveerd worden met dubbel glas, om aan de huidige normen te voldoen. Maar de gevel blijft bewaard. Ook de huidige indeling wordt zoveel mogelijk gerespecteerd", zegt Bal. "Het gebouw met het plat dak achteraan heeft geen historische waarde. Dat wordt afgebroken om plaats te maken voor een nieuwbouw. Bedoeling is dat het weer een symmetrisch hoofdgebouw wordt, met een binnenplein."

Ook samen werken

De woningen komen vooral op de verdiepingen. Op het gelijkvloers worden een aantal kantoren ingericht. "Los van de private kantoren willen we ook coworking creëren in het woonproject. Zo zal er ook een ruimte komen waar bewoners kunnen werken. Waar ze hun laptop kunnen zetten, en waar sanitair en een kitchenette voorzien zijn. Voor bewoners die van thuis uit willen werken, maar toch niet echt thuis willen zitten omdat bijvoorbeeld de kinderen te veel lawaai maken."


Maar dat zijn niet het enige wat van de Academie een cohousing maakt. "Er komt zeker ook een gemeenschappelijke ontspanningsruimte, mogelijk met wellness. En we voorzien een zaaltje waar bewoners feestjes kunnen geven tot 20 personen. Behalve een eigen tuintje of -terras, komt er ook heel wat gemeenschappelijk groen. Het binnenplein achteraan is daar ideaal voor", aldus Bal.


"En bovenop die gemeenschappelijke ruimtes, voorzien we ook in elektrische deelauto's en -fietsen. We merkten in eerdere projecten dat dat een enorme meerwaarde is."


HEEM is samen met B-architecten volop bezig met het uittekenen van de plannen. Als alles volgens plan verloopt, wordt volgende zomer gestart met de verkoop van de flats en lofts. De bouw- en renovatiewerken kunnen dan in het najaar van 2018 starten.

Onroerenderfgoedprijs

Kort voordat HEEM de Academie kocht, wonnen ze de Onroerenderfgoedprijs Vlaanderen 2017 met Kasteel Boterberg in Kalmthout. Ook daar integreerde HEEM een woonproject in een historisch gebouw. "De stad wist dus dat het gebouw in goede handen kwam", besluit Bal.