Provincie Antwerpen koploper ufo-meldingen

Het afgelopen jaar is relatief rustig afgerond met 132 oproepen over ufo's bij het Belgisch meldpunt. In 2016 waren dat er iets meer met 148. Naar jaarlijkse gewoonte zagen mensen vooral tijdens de zomermaanden heel wat zaken door de lucht zoeven die ze niet meteen konden verklaren. De provincie Antwerpen spant de kroon met 36 meldingen.

Oost-Vlaanderen volgt op tamelijk grote afstand met 23 meldingen en West-Vlaanderen vervolledigd de top drie met 22 meldingen. Een van de meest opvallende waarnemingen gebeurde op 26 mei van vorig jaar. Toen zagen mensen "een vreemde witte bol." Uiteindelijk bleek het om een gasballon te gaan.


"Dergelijke ballonnen zien we niet zo vaak. Ze worden gebruikt om de atmosfeer te onderzoeken. Omdat er geen mand aan hangt kunnen mensen ze vaak niet herkennen. Dat dergelijke ballonnen gespot worden, gebeurd niet zo vaak," legt Frederick Delaere coördinator Belgisch ufo-meldpunt uit.


In 48 gevallen van de meldingen bleken de gegevens die mensen verzameld hadden onvoldoende om ermee aan de slag te gaan om de waarneming te verklaren. Van waarnemingen waar wel voldoen data verzameld was, bleek dat het in 21 keer van de gevallen ging om een meteoriet die langs de aarde zoefde.

Volgend jaar beter

"Het ene ufo-jaar is het andere niet. Dit jaar zaten er geen spectaculaire meldingen tussen. Misschien wordt 2018 beter," lacht Delaere. (ADA)