Parkeerplaats vinden nabij Turnova is géén koud kunstje

De Kunstencampus op Turnova veroorzaakt parkeerproblemen in de buurt. Bewoners vinden bij hun thuiskomst vaak geen vrije parkeerplaats omdat alle plaatsen zijn ingenomen door volwassen leerlingen van de Academies. "Een mogelijke oplossing is een voordeeltarief voor leerlingen van de Academie in de ondergrondse parking", zegt een woordvoerder bij de stad.

Begin september opende op Turnova de nieuwe Kunstencampus. Die huisvest drieduizend leerlingen en leerkrachten die voordien verspreid zaten over tien locaties in de stad. De leerlingen palmen evenwel in een ruime omgeving de beschikbare parkeerplaatsen in. Bewoners van verscheidene straten vinden 's avonds moeilijk een parkeerplaats.


Het stadsbestuur erkent het probleem. "In al onze communicatie aan de leerlingen van de Kunstencampus stimuleren we duurzaam vervoer. We roepen hen op zoveel mogelijk met de fiets, te voet of het openbaar vervoer te komen", zegt schepen voor Mobiliteit Marc Boogers (Groen). "Maar veel volwassenen komen met de wagen."


Het stadsbestuur zoekt een oplossing, al ligt die niet meteen voor de hand. Ook niet wanneer over een dik jaar de nieuwe ondergrondse parkeergarage van Turnova in gebruik kan worden genomen. "Het is de bedoeling dat begin 2019 de ondergrondse parking klaar is. Een mogelijk oplossing voor de parkeerdruk is dat we als stad een gesprek aangaan met de uitbater. Zodat eventueel andere tarieven mogelijk zijn voor gebruikers of leerlingen van de Academies", reageert een woordvoerder bij de bevoegde stadsdiensten.


Schepen voor Mobiliteit Marc Boogers (Groen) is bereid die suggestie te bekijken. "Mogelijk is het probleem daar niet mee van de baan. Bovengronds parkeer je gratis na 18 uur, terwijl de ondergrondse parking ook 's avonds betalend is", waarschuwt Boogers.

Tegenwind

Nog voordat er een beslissing is genomen over een voordeeltarief voor leerlingen van de Academie, stuit de piste al op kritiek. "In Turnova komen cafés en restaurants", zegt oppositieraadslid Willy Van Geirt (ex-N-VA). "Waarom zouden hun klanten geen recht hebben op een voordeeltarief?" (JVN)