Opnieuw geweld tegen Turnhoutse pizzakoerier: “Zonder aanleiding zware klap op mijn hoofd”

Politie kan verdachte (28) klissen met hulp van 16-jarig slachtoffer

Pizzakoerier Bram (16) kreeg dinsdag rond 23.30 uur een vuistslag tegen zijn helm aan de Steenweg op Antwerpen in Turnhout, ter hoogte van het Gulf-tankstation.
Peter Vanderveken Pizzakoerier Bram (16) kreeg dinsdag rond 23.30 uur een vuistslag tegen zijn helm aan de Steenweg op Antwerpen in Turnhout, ter hoogte van het Gulf-tankstation.
Voor de tweede keer in enkele dagen is in Turnhout een pizzakoerier het slachtoffer geworden van een gewelddadig incident. De 16-jarige Bram kreeg dinsdagavond een zware slag tegen het hoofd. “Zomaar uit het niets. Zonder enige aanleiding”, getuigt Bram. De 28-jarige verdachte was eerder die avond ook al betrokken bij een incident in het drugsmilieu. Hij kon met hulp van de pizzakoerier worden opgepakt.

Eerder deze week raakte bekend dat een 16-jarige koerier van Pizza Talia, een pizzeria op de Grote Markt in Turnhout, zaterdagmiddag op klaarlichte dag werd overvallen. De jongeman werd in de Warandestraat beroofd van zijn geld, zo’n 165 euro.

De pizzakoeriers van Pizza Talia waren onder de indruk van de overval, maar gingen vol goede moed terug aan het werk. Zoiets was een alleenstaand geval, toch? Niet dus. Dinsdagavond werd een andere koerier van Pizza Talia het slachtoffer van zinloos geweld.

Vuistslag

Het incident deed zich rond 23.30 uur voor aan de Steenweg op Antwerpen in Turnhout, ter hoogte van het Gulf-tankstation. “Ik was op weg om pizza’s te leveren toen ik iemand hoorde roepen. Ik wist niet waar het vandaan kwam, en stopte. Ik keek rond en kreeg uit het niks een vuistslag op mijn helm”, getuigt de 16-jarige Bram. 

Na de slag werd de aanvaller ook verbaal agressief. Hij tierde dat de pizzakoerier het moest afbollen. Bram reed weg, maar hield een eindje verderop halt om de politie te bellen. “De politie was zo’n 5 à 7 minuten later ter plaatse. Aan de telefoon vroegen ze me om de dader van op een afstand te volgen. Zo kon ik zijn precieze locatie blijven doorgeven, en heeft de politie hem kunnen arresteren. Hij zou diezelfde avond al meer amok hebben gemaakt op andere plaatsen. Blijkbaar heeft hij aan de politie verklaard dat hij me geslagen heeft omdat ik hem al even belaagde, maar ik weet niet hoe hij daar bij komt. Ik ken hem niet en was gewoon pizza’s aan het leveren.”

Diefstal

De verdachte die door de politie werd opgepakt, is een 28-jarige man uit Turnhout. De man en zijn familie zijn geen onbekenden voor het gerecht. “Hij was eerder die avond inderdaad ook al betrokken geweest bij een ander incident”, bevestigt een woordvoerder van het parket in Antwerpen. “Hij had een gsm gestolen, een diefstal die zich afspeelde in het drugsmilieu.” 

De man werd voor de onderzoeksrechter geleid. Die heeft de man aangehouden voor diefstal, en opzettelijke slagen en verwondingen aan een minderjarige. 

Nieuwe helm

Vrijdagvoormiddag verschijnt de verdachte voor de raadkamer die zich over zijn verdere aanhouding moet buigen. Wanneer het later tot een proces komt, zal de 16-jarige pizzakoerier zich burgerlijke partij stellen. “Gelukkig had ik mijn helm op, maar dat neemt niet weg dat ik zware hoofdpijn had door het geweld. Hij heeft er ‘volle bak’ op geslagen”, getuigt Bram. “Ik ben naar dokter geweest en hoop later voor de rechtbank ook een schadevergoeding te krijgen voor mijn helm. Zo’n helm kost al snel 200 euro. Motorspecialisten hebben me aangereden een nieuwe helm te kopen omdat er door de klap binnenin een scheur kan zitten.”

Bram is intussen wel weer aan het werk als pizzakoerier. “De schrik zit er nu wel in om ’s avonds te leveren.”
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Martens

  Dader was gekend voor vorige feiten, waarom verwonderd mij dit nu niet.

 • Peter Janssen

  Ook het bestuur van turnhout is laks voor criminaliteit zoals overal..bepaald kiesvee blijven pamperen en intussen worden werkende mensen alsmaar meer aangevallen..behálve op de politierechtbank,daar zijn ze buitenproportioneel streng voor werkende mensen die een km te hard rijden,die krijgen de volle laag en hallucinante boetes!

 • Mario Tersago

  Blijf het allemaal maar tolereren.. Turnhout is teveel van zijn pluimen verloren, de voorbije jaren en het spijtig is, dat je het probleem niet mag benoemen. Wil je het aanpakken met de politiek, met voorname justitie, drastisch het geweer van schouder wisselen.

 • Martin Amelynck

  Het geweld wordt erger en erger...

 • Danny Govaerts

  Door het lakse vervolgingsbeleid in Turnhout is de stad zo wat het drug kot van de Kempen geworden. Als ze het niet snel gaan op kuisen zal de criminaliteit alleen maar toe nemen .