Nu ook spoedgevallen in hartcentrum

KEMPENSE PATIËNTEN VANAF APRIL DICHT BIJ HUIS VOOR ACUTE INGREPEN

Foto ton wiggenraad
Het hartcentrum dat AZ Turnhout eind februari opende op campus Sint-Elisabeth, zal vanaf april acute ingrepen uitvoeren. Nog tot het einde van de maand vinden er alleen geplande operaties plaats. "We wilden de tijd nemen om te wennen aan het nieuwe hartcentrum", klinkt het bij AZ Turnhout. Ruim 80 patiënten werden reeds behandeld.

Een jaar nadat de Vlaamse overheid het AZ Turnhout groen licht gaf om een hartcentrum uit te baten, opende het zogenaamde cathlab op campus Sint-Elisabeth de deuren. Sinds 24 februari werden meer dan 80 patiënten behandeld in het eerste hartcentrum van de Kempen. Alle ingrepen die de voorbije weken in het hartcentrum plaatsvonden, werden vooraf gepland. AZ Turnhout start echter pas in april met acute ingrepen. "Deze maand werkt het hartcentrum nog op een nine-to-five-basis. We voeren alleen geplande ingrepen uit", vertelt Griet Somers, communicatieverantwoordelijke van AZ Turnhout.

Dag en nacht

"Pas op 1 april gaan de wachtdiensten van start. Vanaf dan zullen dag en nacht dringende gevallen behandeld kunnen worden."


Sinds de opening van het hartcentrum behandelden de cardiologen van AZ Turnhout al meer dan 80 patiënten in het cathlab. Dat aantal zal binnenkort drastisch stijgen. "We hebben een tijdje kunnen wennen door enkel vooraf geplande ingrepen uit te voeren", verklaart woordvoerster Griet Somers. "We wilden de tijd nemen om alle procedures goed onder de knie te krijgen. Want vanaf 1 april zal het aantal patiënten sterk stijgen."


In het nieuwe hartcentrum van AZ Turnhout kunnen de cardiologen twee verschillende ingrepen uitvoeren. "Wij voeren diagnostische katheterisaties uit, waarbij vernauwingen in de kransslagaders met contraststof en röntgenstralen in beeld worden gebracht", zegt cardioloog Herman Van der Stighelen. "Daarnaast kunnen patiënten bij ons terecht voor invasieve ingrepen, waarbij we een vernauwing in de kransslagader openmaken met behulp van een ballon, of via het plaatsen van een stent."

Levens redden

Wanneer het hartcentrum vanaf 1 april ook open staat voor acute gevallen, zullen er jaarlijks wellicht tientallen levens gered worden. "Hart- en vaatziekten komen vaak voor in België en zijn een belangrijke oorzaak van sterfgevallen", verklaart Jo Leysen, gedelegeerd bestuurder van AZ Turnhout. "Bij een verstopping van een bloedvat is het van levensbelang dat het probleem liefst binnen de 90 minuten opgelost wordt. Terwijl patiënten uit de Kempen voorheen moesten doorverwezen worden naar een universitair centrum buiten de regio, kunnen zij voortaan dicht bij huis worden behandeld."