Negatieve evaluatie voor kerstmarkt

STAD SCHRIJFT NIEUWE CONCESSIE UIT VOOR UITBATING WINTEREVENT

De vzw Markt Events wou de ijsbaan volgend jaar vervangen door een binnenspeeltuin, iets wat niet naar de zin was van de stad.
ton wiggenraad De vzw Markt Events wou de ijsbaan volgend jaar vervangen door een binnenspeeltuin, iets wat niet naar de zin was van de stad.
De stad Turnhout heeft organisator Markt Events een negatieve evaluatie gegeven voor de organisatie van de kerstmarkt in 2015. "Er moet meer kerstsfeer komen en meer variatie in drank en animatie", vindt Erik Adriaensen van het Evenementenloket. De stad schrijft nu een nieuwe concessie uit en neemt daarin een reeks voorwaarden op.

Nadat het stadsbestuur jarenlang zelf een kerst- en wintermarkt organiseerde, nam de vzw Markt Events in 2013 de fakkel over. De organisator heeft drie edities achter de rug en had gehoopt om het evenement ook de komende vijf jaar nog te mogen organiseren. Dat was zo toegezegd, maar wel mits een positieve evaluatie. En die is er niet gekomen. Integendeel, de evaluatie van de stad over de voorbije editie is verschroeiend negatief. "We hebben rekening gehouden met opmerkingen van politie, verenigingen, bewoners, de jeugdraad en het comité Kerstmis in de Stad", zegt Erik Adriaensen. "Er waren positieve punten. Zo waren er weinig vechtpartijen of meldingen van geluidsoverlast. Ondanks terreurdreigingsniveau 3 was de opkomst hoog. Er kwamen 60.000 bezoekers langs."


Toch vielen vooral de minpunten op. "Ondanks een waarschuwing vooraf was er opnieuw té weinig sfeer", vindt Adriaensen. "Bovendien waren de financiën ondoorzichtig voor zowel de stad als de verenigingen."

Guy Van der Stuyft van Markt Events is verbaasd.
Ton Wiggenraad Guy Van der Stuyft van Markt Events is verbaasd.

Geen EHBO-post

De vzw Markt Events leefde volgens het stadsbestuur ook belangrijke afspraken niet na. Zo was er geen EHBO-post, hoewel dat verplicht is bij optredens. "De EHBO-koffer was er, maar de standhouders wisten niet waar. De samenwerking tussen Markt Events enerzijds en de stad en verenigingen anderzijds, verliep ook heel stroef."


Een bijkomend argument voor de negatieve evaluatie is dat Markt Events niet het geld zou hebben om het evenement volgend jaar beter aan te pakken. De plannen om de traditionele ijspiste te schrappen, zijn bovendien al helemaal niet naar de zin van het stadsbestuur. "Markt Events wou de ijspiste vervangen door een binnenspeeltuin. De vzw gaf aan geen investeringen te kunnen doen, maar de extra kerstsfeer die we verwachten, kost wel geld."


Als gevolg van de negatieve evaluatie heeft de stad beslist om een nieuwe concessie uit te schrijven voor de organisatie van het kerst- en winterevenement. Markt Events kan zich opnieuw kandidaat stellen, maar moet dan wel rekening houden met de voorwaarden. "Die gaan over de extra sfeer en kindvriendelijkheid. De nadruk mag niet alleen liggen op avondactiviteiten en drankverkoop. Er moet meer variatie komen in het aanbod van drank en eten én in de aangeboden activiteiten. De Grote Markt mag maximum vier zaterdagen worden ingepalmd, dat voor de marktkramers."

Opnieuw proberen

De vzw Markt Events is misnoegd. "Wij vielen van onze stoel", zegt Guy Van der Stuyft. "Er zijn 60.000 bezoekers gekomen. Dat bewijst dat de inwoners het concept wél smaken. Er zijn hooguit een paar verenigingen niet tevreden. We proberen via de concessie opnieuw de organisatie in de wacht te slepen."