Moeder en dochter verhuizen uit dierenliefde

KIM EN EVA GAAN NAAR SPANJE OM WINDHONDEN TE REDDEN

Kim Sas (links), hier met Valiente, en Eva Bluekens, met Declan, vertrekken naar Spanje om windhonden op te vangen.
Ton Wiggenraad Kim Sas (links), hier met Valiente, en Eva Bluekens, met Declan, vertrekken naar Spanje om windhonden op te vangen.
Heel wat mensen zetten zich dagelijks in om verwaarloosde Spaanse windhonden een tweede thuis te geven, maar weinigen gaan zo ver als Kim Sas en Eva Bluekens. Moeder en dochter verhuizen namelijk volgende week van Turnhout naar Murcia om de honden nog beter te kunnen helpen. "We keren pas terug als er geen windhonden meer achtergelaten worden", klinkt het vastberaden.

De Spaanse windhond of 'galgo Español' wordt op grote schaal gekweekt voor de hazenjacht. Maar wanneer de dieren niet naar behoren presteren, worden ze vaak gemarteld en daarna op straat gezet. Sommige honden worden zelfs opgeknoopt aan een boom. De behandeling van de dieren is schrijnend en hoewel de toestanden al jaren aangeklaagd worden, veranderde er tot op heden weinig. Naar schatting komen nog elk jaar zo'n 60.000 galgo's op straat terecht, waar ze rondzwerven, uithongeren of doodgereden worden.

Murcia

In Spanje proberen verschillende organisaties het lot van de windhonden te keren door opvang te organiseren, een tweede thuis te zoeken en door sensibilisering van de lokale bevolking. Galgos del Sol is zo'n Spaanse stichting die verwaarloosde windhonden opvangt en hen een tweede leven geeft. Toen Kim Sas zes jaar geleden met de stichting in contact kwam, veranderde haar wereld. Ze nam zelf eerst één hond in huis en later volgden er nog enkelen. Tot Kim uiteindelijk ging helpen in het opvangcentrum van Murcia.

Adoptiegezinnen

"Daar was ik zo onder de indruk en dat heeft me nooit meer losgelaten", knikt de Turnhoutse.


"Ik heb altijd gezegd dat ik ooit naar daar ga om meer te kunnen doen voor die dieren. En nu is de tijd daar."


Tot vorige maand zetten Kim en haar dochter Eva zich vanuit België in voor de Spaanse windhonden. Ze zochten adoptiegezinnen voor de dieren. "Mensen die een hond willen, werden eerst gescreend en wij volgden de thuissituatie ook verder op", aldus Kim. "Die vzw, Galgos del Sol Belgium, moeten we nu wel stopzetten, omdat we naar Spanje gaan. Maar de vzw All4dogs neemt ons werk over. Je kan dus nog steeds een windhond adopteren."

Caravan

Zelf trekken moeder en dochter naar Spanje, waar ze in een caravan zullen wonen op het domein van het opvangcentrum. Een hele dag door zullen ze tussen de honden staan, hen voeden, wassen, de kennels poetsen, enzovoort. Hun avontuur begint volgende week, maar de twee zitten al jaren met hun hoofd bij de dieren. "Ik heb gewacht tot ik 18 was en afgestudeerd", knikt dochter Eva. "Of ik niet liever ga studeren? Neen, ik help al van m'n 13 mee. Ik heb mijn laatste schoolvakanties ook allemaal benut om in Spanje te gaan helpen. Dus ik ben zeker van mijn stuk."


Voorlopig gaan de twee voor onbepaalde duur naar Murcia. Hier in België hebben ze alles opgezegd, want hun hart ligt bij de verwaarloosde dieren. "We komen terug als er geen galgos meer op straat leven", besluiten de dames. "Natuurlijk zullen we onze familie en vrienden wel enorm missen, maar we zijn blij en trots dat ze ons hierin steunen."


Wie hen een hart onder de riem wil steken en het initiatief wil steunen, kan meer informatie vinden op www.galgosdelsol.org.