Kinderen zoeken zeven schatten in de stad

Tijn en Minne in het Taxandriamuseum op schattenjacht.
Foto Ton Wiggenraad Tijn en Minne in het Taxandriamuseum op schattenjacht.
Kinderen tot twaalf jaar kunnen de hele zomervakantie op schatten jagen in het centrum van Turnhout. Vorig jaar telde de zoektocht 'VLIEG door Turnhout' bijna 450 deelnemers. De meeste kinderen waagden zich toen aan minstens drie zoektochten.

"Nog tot 31 augustus heeft VLIEG opnieuw zeven schatkisten verstopt op evenveel locaties in Turnhout. Wie ze wil vinden, moet letterlijk zijn speurneus gebruiken. Het thema van de schattenjachten dit jaar is 'Ruik jij wat ik ruik?'", zegt Ingrid Rombaut, communicatiemedewerker Archief & Musea Turnhout. "De geur van vers gemaaid gras, oude machines, een pas geschilderd doek of een heel oud boek... Elke locatie biedt een zoektocht voor kinderen tot twaalf jaar aan, specifiek gericht op het eigen aanbod.


De locaties waar naar schatten gezocht kan worden, zijn de bibliotheek, het Begijnhofmuseum, het Taxandriamuseum, het Natuurpuntmuseum, het Nationaal Museum van de Speelkaart, de Stadsboerderij en de Warande. "Zo staat in de Warande de expo rond Luk Van Soom centraal. Beelden met titels als 'Oh Superman!'of 'Ali Baba'' leiden tot een spannende speurtocht. Aan de hand van geuropdrachten in de tentoonstelling en compositie- en animatieopdrachten in de prikkelhoek worden de reukorganen volop aan het werk gezet", zegt Rombaut. "In het Natuurpunt Museum vernemen de schattenjagers hoe dieren boodschappen overbrengen aan de hand van geuren. Het Begijnhofmuseum focust op de kruidentuin, iets waar de begijnen sterk in waren, zowel in de keuken als voor het bestrijden van kwaaltjes." (JVN)