Kinderen spelen hele middag buiten: “Vlaanderen moet kindvriendelijker worden”

De buitenspeeldag in Zevendonk (Turnhout).
Peter Vanderveken De buitenspeeldag in Zevendonk (Turnhout).
Stad Turnhout nam woensdag net zoals veel andere steden en gemeente deel aan de jaarlijkse Buitenspeeldag. Turnhouts jeugdschepen Hannes Anaf (sp.a) maakte van de gelegenheid gebruik om de Vlaamse overheid op te roepen tot een meer kindvriendelijk beleid.

Tijdens de Buitenspeeldag is het de bedoeling dat kinderen naar buiten trekken en hun televisie, smartphone of tablet een dag links laten liggen. Het stadsbestuur van Turnhout organiseerde op vijf plaatsen in de stad speelse activiteiten. 

“Buiten spelen is niet alleen plezant, het is ook belangrijk”, zegt Hannes Anaf, schepen van Jeugd. “Buiten hebben kinderen de ruimte om gezond te bewegen. Ze leren er andere kinderen kennen en ontdekken ook hun eigen buurt met plekken waar ze mogen en kunnen spelen.” 

Animatoren van de jeugddienst van Turnhout organiseerde spelnamiddagen in de Tijl- en Nelestraat, Park Spooreinde, Bergbeemden, De Bossen en Zevendonkplein (foto).

De buitenspeeldag in Zevendonk (Turnhout)
Peter Vanderveken De buitenspeeldag in Zevendonk (Turnhout)

Hannes Anaf (sp.a) maakte van de Buitenspeeldag gebruik om een open brief te schrijven aan Vlaams minister voor Jeugd Sven Gatz (Open Vld). Daarin roept hij de Vlaamse overheid op om meer financiële middelen te voorzien voor gemeenten om een kindvriendelijk beleid te voeren. “Als stad hebben we kindvriendelijkheid als rode draad genomen doorheen ons beleid. Dat betekent dat we in Turnhout elke beleidsbeslissing afwegen aan het belang van het kind. Voor onze inspanningen kregen we - en dat als een van de eerste steden in Vlaanderen het label ‘kindvriendelijke stad’. Het is een erkenning waar we trots op zijn”, staat onder meer te lezen in de open brief. 

“Keerzijde van de medaille is dat de vertaling van kindvriendelijkheid in lokaal beleid vandaag nog altijd een vorm van verdienste is, terwijl het eigenlijk de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn. En precies daar hebben we de volgende minister van Jeugd hard voor nodig. Want vandaag is de vaststelling dat de financiële en structurele ondersteuning vanuit de overheid om zo’n kindvriendelijk beleid overal in Vlaanderen mogelijk te maken, ondermaats is.”

De buitenspeeldag in Zevendonk (Turnhout).
Peter Vanderveken De buitenspeeldag in Zevendonk (Turnhout).Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.