Kempen krijgt allereerste boulderhal op site Frac

Maarten Hens, Hannes Anaf en Peter Schildemans op de site.
Ton Wiggenraad Maarten Hens, Hannes Anaf en Peter Schildemans op de site.
Op het voormalige militair domein Frac in Turnhout komt de allereerste boulderzaal van de Kempen. Boulderen is een klimsport waarbij geen gebruik wordt gemaakt van touwen en andere attributen. De ambitie is om het gebouw in het voorjaar van 2020 klaar te hebben.

Het voormalige militaire domein Frac kwam heel wat jaren geleden in handen van de stad. Die herbestemde het terrein voor jeugd, sport, natuur en een KMO-zone. Onder meer een hondenclub, Tafeltennisclub Turnhout (TTK) en een schuttersvereniging kregen er hun stuk. De bedoeling is ook dat er een nieuwe schaatsbaan kom. Het laatste stukje dat vrij was, zal nu in gebruik genomen worden door Puur Klimmen vzw en TTK. “We hebben de erfpacht, tot 2050 en verlengbaar, donderdag op het college goedgekeurd”, zegt schepen van Sport Hannes Anaf (sp.a). “We hadden er een open oproep voor gedaan en TTC en Puur Klimmen dienden samen een dossier in. We zijn er als stad best trots op omdat we in de Kempen de allereerste boulderzaal zullen hebben. En we zijn ook blij dat TTK mee in het project stapt zodat ook zij kunnen uitbreiden.”

Klimmen

Peter Schildermans is al jaren in de ban van het boulderen. “Het is een vorm van klimmen met een maximale hoogte van 4,5 meter”, zegt Schildermans. “Wij maken geen gebruik van touwen en dergelijke. Wie valt, valt wel altijd op een stevige valmat. Het is een sport die fysiek, mentaal en technisch veeleisend is. Het is best avontuurlijk en het vergt wel aandacht want je moet constant nadenken over je volgende greep om uiteindelijk niet te vallen en de top te bereiken.” Peter kwam twee jaar geleden terug in Turnhout wonen en merkte dat heel wat boulderaars altijd naar Antwerpen moeten of zelfs de grens over naar Tilburg en Breda. “Daarom speelde ik met het idee om een eigen vereniging op te richten omdat hier in onze regio een grote groep zit die de sport beoefent. We zouden onze hal graag klaar hebben tegen het voorjaar 2020. Dat is ambitieus, maar het zou moeten lukken. Die timing is van belang omdat er in 2020 de Olympische Spelen zijn en boulderen dan ook een Olympische sport is. We hopen dat de sport dan in de picture komt en dat we daar een graantje van kunnen meepikken uiteraard.

Tafeltennis

TTK Turnhout gebruikt momenteel de bovenste verdieping van het gebouw waarin ook de schutters en de hondenvereniging zitten. “We tellen momenteel 115 leden en tellen elf volwassenploegen en elf jeugdploegen”, zegt Maarten Hens van TTK. “We hadden zeker nood aan uitbreiding en springen nu graag mee op de kar. Met de uitbreiding zouden we gaan van zes naar tien tafeltennistafels en dat is echt wel nodig om aan competitie te kunnen blijven doen.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.