Honderden vingerprikken om diabetes op te sporen

Jo Leysen laat zich gratis testen in het AZ op diabetes.
Foto VDV Jo Leysen laat zich gratis testen in het AZ op diabetes.
Enkele honderden mensen lieten zich gisteren in campus Sint-Jozef van AZ Turnhout gratis testen op suikerziekte. Dat gebeurde naar aanleiding van Werelddiabetesdag. "In AZ Turnhout worden meer dan 3.000 patiënten met diabetes opgevolgd", klinkt het.

Zo'n 8 procent van de Vlaamse bevolking heeft diabetes. Maar één derde van de mensen die de ziekte heeft, weet niet eens dat ze er aan lijden. Het diabetesteam van AZ Turnhout organiseerde daarom een gratis testdag. Aan de hand van een vingerprik en enkele vragen, konden bezoekers, patiënten en personeelsleden van het ziekenhuis nagaan of ze diabetes hebben. "Aan de hand van de glycemiewaarde, of in de volksmond 'de suiker' genoemd, meten we de hoeveelheid suiker in het bloed. Als je daar enkele parameters zoals buikomtrek, lengte en gewicht bijneemt, kunnen we het risico bepalen dat een patiënt loopt om diabetes type 2 te ontwikkelen", verklaart endocrinoloog Dr. Joke Cuypers de werkwijze.


Bezoekers bij wie een verhoogd risico werd vastgesteld, werden aangeraden bij de huisarts langs te gaan met de resultaten van de test. Alleen al in AZ Turnhout worden momenteel 3.000 patiënten met diabetes opgevolgd door een uitgebreid team van zorgverleners. "Om het risico op diabetes te verkleinen, is het belangrijk dat je op je gewicht let. Elke kilo overgewicht verhoogt het risico op suikerziekte. Ook beweging is heel belanrijk", geeft dr. Joke Cuypers nog mee. (JVN)