HEMA bestaat 35 jaar in ons land: “Winkel in Turnhout was allereerste in België”

Burgemeester Paul Van Miert, HEMA-directeur Carla Velghe, Micha Marah en Evi Gruyaert smullen aan de HEMA-foodtruck.
Peter Vanderveken Burgemeester Paul Van Miert, HEMA-directeur Carla Velghe, Micha Marah en Evi Gruyaert smullen aan de HEMA-foodtruck.
HEMA viert dit jaar zijn 35ste verjaardag in België. Het jubileumjaar werd woensdag niet per toeval op gang geschoten in Turnhout. Het filiaal in de Gasthuisstraat was in 1984 het allereerste in ons land. Vier werkneemsters van het eerste uur zijn er nog altijd aan de slag. “Wat deze HEMA zo uniek maakt? De mensen die al voor openingstijd staan te wachten om hier een koffie te drinken.”

In Nederland bestaat HEMA al 95 jaar. In België staat de teller op 35. Die verjaardag heeft de winkelketen te danken aan het filiaal in de Gasthuisstraat in Turnhout. Daar opende in 1984 de eerste HEMA in ons land. “HEMA wilde absoluut naar België komen en zocht daarvoor een locatie vlak bij de grens in een bruisende stad. Er werd voor Turnhout gekozen, onder meer omdat deze winkel gemakkelijk te bevoorraden was vanuit Nederland”, zegt Carla Velghe, directeur van HEMA Belux.

Voor Turnhout was de komst van de winkelketen een geschenk uit de hemel, onder meer op het vlak van tewerkstelling. De stad plukt er 35 jaar later nog altijd de vruchten van. “HEMA is één van de winkels waarvoor mensen van buiten Turnhout speciaal naar onze stad komen”, zegt burgemeester Paul Van Miert.

Micha Marah

De viering voor de 35ste verjaardag van HEMA in Turnhout werd woensdag bijgewoond door Micha Marah. Zij is al 35 jaar vaste klant. “In 1984 was ik één van de eerste klanten en ik kom hier nog altijd één keer per week. Wanneer ik Turnhout kom winkelen, parkeer ik op de parking hierboven en loop dan door de winkel om te zien of er nieuwigheden zijn. Mijn favoriete product? De make-up. Ik koop hier altijd mijn valse wimpers voor op televisie”, lacht Micha Marah.

Marleen Borghmans, Gerda Geudens, Anita Laureyssen en Ingrid Lommelen werken al 35 jaar bij HEMA.
Peter Vanderveken Marleen Borghmans, Gerda Geudens, Anita Laureyssen en Ingrid Lommelen werken al 35 jaar bij HEMA.

Voor vier werkneemsters van HEMA in Turnhout was de viering voor de 35ste verjaardag extra speciaal. Zij werken er al vanaf het begin. “Er is veel veranderd de voorbije 35 jaar. Vroeger was de winkel bijvoorbeeld veel groter, met ook het naastliggende pand er bij. Toen verkochten we ook nog verf”, blikken Anita Lauryssen, Marleen Borghmans, Gerda Geudens en Ingrid Lommelen terug. “Ook de manier van werken, is erg veranderd. Vroeger moesten we met een prijstang rond gaan om over de Nederlandse prijzen (in gulden, red.) te plakken. Nu werken we veel meer met de computer.”

Klant mondiger

De werkneemsters van het eerste uur zagen de klanten de voorbije 35 jaar ook veel mondiger worden. “Zeker jongeren zijn veel gehaaster dan vroeger. Meteen als ze binnen komen, vragen ze waar een bepaald product ligt. Ze hebben geen tijd meer om zelf rond te kijken. Met de iets oudere klanten hebben we wel tijd om een praatje te slaan. Met hen hebben we doorheen de jaren een band gesmeed. Bijvoorbeeld met de mensen die hier elke dag om 8.30 uur staan te wachten totdat de winkel open gaat. Ze staan klaar om hun dag te beginnen met een koffie. Dat maakt deze winkel zo uniek.”

Klanten van HEMA in Turnhout werden woensdag vanuit een foodtruck getrakteerd op rookworst en tompouce, de topproducten van HEMA in Nederland. Bij onze noorderburen verkoopt de winkelketen elke 3 seconden een rookworst, en met de totale lengte van het aantal verkochte HEMA-tompouces op jaarbasis kan je bijna twee keer de wereld rond. De komende weken trekt de foodtruck met rookworst en tompouces nog naar Antwerpen, Gent, Leuven en Luik.

De Hema in Turnhout was de allereerste in ons land.
Peter Vanderveken De Hema in Turnhout was de allereerste in ons land.



Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.