Heimwee naar sfeer van oude VRIJ-dagen

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN TURNHOUT

Een foto uit de oude doos: Michael Junior speelt voor een volle Markt tijdens de VRIJ-dagen.
Ton Wiggenraad Een foto uit de oude doos: Michael Junior speelt voor een volle Markt tijdens de VRIJ-dagen.
Veel inwoners van Turnhout denken met heimwee terug aan de VRIJ-dagen. Een gelijkaardig evenement dat volledig door de stad gedragen wordt, zit er niet meteen aan te komen. Al zijn sommige partijen wel gewonnen voor het idee om samen met andere partners een groots evenement te organiseren.

De evenementenkalender is goed gevuld in Turnhout. Toch blijven veel inwoners het gevoel hebben dat er niks te beleven valt in hun stad. Zij snakken naar volkse evenementen voor het grote publiek: VRIJ-dagen 2.0. Maar voor verschillende partijen is dat niet de taak van het stadsbestuur. "We willen wel het budget voor het stimuleringsfonds heroriënteren. Om zo meer zuurstof te kunnen geven aan organisatoren om publieksactiviteiten op te starten", zegt Eric Vos (T.I.M.).

Vrijdagavondshopping

Paul Van Miert (N-VA) wijst er op dat de binnenstad reeds een grote variatie aan evenementen kent en dat de stad geen evenementenbureau is. "N-VA Turnhout meent dat het organiseren van massa-evenementen niet direct een kerntaak is van een stadsbestuur. Wel kan vanuit het bestuur een privé-initiatief logistiek ondersteund worden, maar echt belastinggeld gebruiken om grote namen uit de muziekwereld naar Turnhout te halen lijkt ons niet opportuun", aldus Van Miert. Ook voor Open Vld is het niet aan het stadsbestuur om zelf bijkomende grote evenementen te organiseren. "Het stadsbestuur kan verschillende organisatoren wel samenbrengen om elkaar zo te versterken. We denken daarbij bijvoorbeeld aan de combinatie van een vrijdagavondshopping met een optreden", vertelt Bart Voordeckers.


Sp.a wil wel terug een stadsevenement op poten zetten, maar benadrukt dat de stad niet zelf voor alle kosten moet opdraaien. "Wij willen opnieuw een groot stadsevenement met nationale uitstraling in onze stad laten plaatsvinden. De stad hoeft dat niet alleen te doen, maar kan wel de regie voeren, coördineren en faciliteren", zegt Hannes Anaf. "Wij willen zowel activiteiten laten plaatsvinden op de Grote Markt of in het centrum als in de Turnhoutse buurten."

Inspiratiebron

Voor CD&V moet op twee sporen worden ingezet als het over evenementen gaat. "Enerzijds moeten we meer en breder communiceren rond evenementen die kunnen groeien", zegt Francis Stijnen. "Anderzijds moeten we nadenken over hoe we een formule van stadsfestival kunnen vinden die anno 2020 iets voor het grote publiek kan betekenen. Waar het grote publiek uit de stad en de regio zich door aangetrokken voelt. De VRIJ-dagen vormen daarvoor een inspiratiebron, waarbij voor de financiering niet alleen de stad, maar ook bedrijven een duit in het zakje kunnen doen."


Voor Groen-lijsttrekker Marc Boogers moeten politici de 'creatieve ondernemers' in de stad blijvend stimuleren om een divers aanbod aan evenementen te organiseren. "En daar horen populaire concerten op de markt zeker bij. Een groot stadsfestival elke twee jaar is een ambitie", zegt Marc Boogers. (JVN)