Hartcentrum redde al 1.000 levens

AZ TURNHOUT WERKT SAMEN MET ZIEKENHUIZEN MOL EN HERENTALS

Gedelegeerd bestuurder Jo Leysen van Hartcentrum Kempen en medisch coördinator Herman Van der Stighelen.
Foto ton wiggenraad Gedelegeerd bestuurder Jo Leysen van Hartcentrum Kempen en medisch coördinator Herman Van der Stighelen.
In het hartcentrum dat anderhalf jaar geleden is opgestart op campus Sint-Elisabeth in Turnhout zijn al drieduizend patiënten behandeld. Duizend keer ging het om een acute ingreep, waarbij elke seconde van levensbelang is. Om patiënten nog beter te kunnen helpen, werken de ziekenhuizen van Mol en Herentals samen met het Turnhoutse AZ.

In maart 2013 zette de Vlaamse overheid het licht op groen voor AZ Turnhout voor de uitbating van een hartcentrum voor 'diag-nostische en interventionele cardiologie'. Vernauwingen in de kransslagaders worden er met contraststof en röntgenstralen in beeld gebracht. Patiënten kunnen er bovendien terecht om een vernauwing in de kransslagader open te maken met behulp van een ballon of voor de plaatsing van een zogenaamde stent in de ader, een buisje. Bij de plaatsing van een stent is elke seconde van levensbelang. Voor de opening van het Kempens hartcentrum moesten patiënten hiervoor naar Antwerpen of Leuven worden gebracht, waardoor kostbare tijd verloren ging.


In februari 2014 opende het hartcentrum de deuren en sinds april 2014 behandelen de artsen er ook de acute gevallen. Bijna anderhalf jaar later draait het hartcentrum op volle toeren. Er zijn al drieduizend patiënten behandeld. In duizend van die gevallen ging het om dringende ingrepen die levens hebben gered.


Om de patiënten nog beter te kunnen helpen, hebben gisteren de ziekenhuizen van Mol, Herentals en Turnhout een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de gezamenlijke uitbating van het Kempens Hartcentrum. "Door deze samenwerking worden de kwaliteit van de zorg en de brede expertise van artsen en verpleegkundigen gegarandeerd. De dure infrastructuur en apparatuur worden optimaler gebruikt", zegt Jo Leysen, gedelegeerd bestuurder van AZ Turnhout.

Continu bijsturen

In het Kempens Hartcentrum zullen nog vele duizenden levens gered worden. "Bij een verstopping van een bloedvat is het van levensbelang dat het probleem zo snel mogelijk opgelost geraakt, liefst binnen de 90 minuten", zegt dr. Herman Van der Stighelen, medisch coördinator van het Kempens Hartcentrum. "Terwijl patiënten en cardiologen uit de Kempen vroeger moesten uitwijken naar een gespecialiseerd centrum in Leuven, Antwerpen of Limburg, kunnen zij voortaan dichtbij huis worden behandeld. Vanaf het begin hebben we de klinische resultaten nauwgezet opgevolgd en onze patiënten bevraagd naar hun ervaringen, zodat we continu de dienstverlening kunnen bijsturen."

2.400 patiënten

De ziekenhuisdirecties willen voortaan 2.400 patiënten per jaar behandelen in het Hartcentrum.