Gevangenisdirecteurs voor de rechter na zelfmoord gedetineerde

OUDERS VAN MOORDVERDACHTE HALEN IN BEROEP SLAG THUIS

Dave V. (links) aan het gerechtsgebouw, één week na de moord op zijn echtgenote. Later pleegde hij zelfmoord in de gevangenis.
Foto JVN Dave V. (links) aan het gerechtsgebouw, één week na de moord op zijn echtgenote. Later pleegde hij zelfmoord in de gevangenis.
Twee directeurs van de gevangenis in Turnhout moeten zich voor de rechter verantwoorden na de dood van een gedetineerde. Het gaat om moordverdachte Dave V. (37), die zichzelf in de gevangenis van het leven beroofde. "Men wist dat hij zelfmoordneigingen had. Hoe kon dit dan gebeuren?", aldus Bart Vosters, advocaat van de nabestaanden.

De 37-jarige Dave V., een ex-militair, bracht op 8 mei 2015 zijn echtgenote Vicky Stappaerts (35) om het leven met enkele messteken. De moord gebeurde in hun woning in de Rubensstraat in Turnhout, terwijl de kinderen van het koppel buiten in de tuin aan het spelen waren. De stoppen sloegen door bij Dave V. toen Vicky hem vertelde dat ze hun relatie wilde beëindigen. Meteen nadat hij zijn echtgenote met messteken om het leven had gebracht, probeerde Dave V. ook zichzelf van het leven te beroven. Hij kon op het nippertje worden gered, nadat hij naar zijn vader had gebeld en zijn daden had opgebiecht. Na enkele dagen in de ziekenboeg van de Brugse gevangenis - waar hij even in een kunstmatige coma lag - verhuisde de moordverdachte naar de gevangenis in Turnhout. Daar pleegde hij op 3 juli 2015 zelfmoord met behulp van een broeksriem.

Onderzoek opgestart

In de nasleep van het overlijden van Dave, wilden zijn ouders de twee gevangenisdirecteurs, waarvan er één niet meer in dienst is, en vijf cipiers die op dat moment aan het werk waren, laten vervolgen. "We hadden de indruk dat er fouten zijn gemaakt, dus vroegen we het parket om een onderzoek, maar dat werd geweigerd", zegt Bart Vosters, advocaat van de ouders van Dave V. "We zijn dan rechtstreeks naar de onderzoeksrechter gestapt om een klacht met burgerlijke partijstelling in te dienen. Zo is dan toch een onderzoek opgestart."


In april van dit jaar boog de raadkamer in Turnhout zich over het dossier. Die besliste zowel de directeurs als de cipiers buiten vervolging te stellen, maar de ouders van Dave V. ging hiertegen in beroep. "Waarom kon Dave zelfmoord plegen, terwijl geweten was dat hij zelfmoordneigingen had?", motiveert Vosters. "Hij had al in het ziekenhuis gelegen omdat hij onmiddellijk na de feiten een zelfmoordpoging had ondernomen. Hij stond onder speciaal toezicht, maar kon zich toch nog van het leven beroven. Hij had een broeksriem bij zich, terwijl in zo'n geval gedetineerden die normaal niet mogen bij hebben."

'Gebrek aan voorzorg'

Met die beroepsprocedure haalden de ouders wel hun slag thuis, want de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) in Antwerpen heeft nu beslist dat de twee directeurs toch voor de correctionele rechtbank moeten verschijnen. Ze staan er terecht voor 'onopzettelijke doding door gebrek aan voorzichtigheid of voorzorg'. Op die tenlastelegging staan celstraffen van drie maanden tot twee jaar. "De ouders zijn blij dat ze op deze manier toch gehoor krijgen. Het is nu afwachten wat de correctionele rechtbank uiteindelijk zal beslissen, maar het arrest van de KI was alvast goed gemotiveerd", aldus Vosters. De vijf cipiers zullen zich niet moeten verantwoorden.


Penitentiaire beambten waartegen een gerechtelijke procedure loopt, worden meestal geschorst in afwachting van een definitieve beslissing van de rechtbank. Maar dat is niet zo voor de directeurs. De directie van het Gevangeniswezen blijft achter hen staan. "Zij krijgen volledige ondersteuning vanuit het hoofdbestuur, inclusief juridische bijstand", zegt woordvoerster Kathleen Van de Vyver. Eerder verklaarde een woordvoerder van het Gevangeniswezen al het volgende: "Niemand is in de fout gegaan. We kunnen onmogelijk iemand de klok rond in de gaten houden. Iemand die voor zichzelf de beslissing heeft genomen om uit het leven te stappen, kan je moeilijk tegenhouden."