Extra camera en prikkeldraad moeten nieuwe ontsnapping voorkomen in Turnhout

De gevangenis in Turnhout.
BELGA De gevangenis in Turnhout.
In de gevangenis van Turnhout zijn sinds de ontsnapping van vijf gedetineerden donderdag al verschillende maatregelen genomen om de veiligheid te verhogen. Dat zegt burgemeester Paul Van Miert (N-VA) na een bezoek en een gesprek met de directie. 

“Er is een extra camera besteld en op verschillende plaatsen is er extra prikkeldraad geplaatst”, aldus Van Miert. De dode hoek waarvan de ontsnapten allicht gebruikmaakten, zou zijn weggewerkt.

Het onderzoek naar de ontsnapping van de vijf, van wie er nog twee op de loop zijn, loopt volop, maar volgens Van Miert was de klus wel een huzarenstukje. “Je kan het bijna niet geloven als je de plaats ziet”, zegt hij. De drie die donderdagavond opnieuw werden gevat, worden trouwens overgeplaatst naar andere gevangenissen. “Twee zijn al weggebracht, de derde volgt binnenkort”, stelt Van Miert.

Extra toezicht tijdens wandelingen

Naast een camera en prikkeldraad is er ook extra toezicht door een cipier tijdens de wandelingen van de gedetineerden en is het regime van de wandelingen aangepast. “De verlichting is ook gedraaid en aangepast in de mate van het mogelijke”, zegt de burgemeester.

Vanuit de stad volgen er allicht geen maatregelen in de omgeving van de gevangenis, bijvoorbeeld om te voorkomen dat een vluchtauto zich tot vlak bij de gevangenis kan begeven. “Het gebouw bevindt zich echt in het hart van de stad, in een woonwijk en vlak bij cultuurhuis De Warande, je kan het niet maken om daar alle verkeer weg te houden”, aldus Van Miert. “Misschien kan er ooit werk gemaakt worden van een verhuis buiten de stad, maar dat zijn gesprekken voor een heel ander niveau.”
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jef Van De Plas

  In rusthuizen worden bij de dementen trackers in hun kleding genaaid. Minuscule kleine dingen, haast niet te merken, kost weinig, traceert goed. Soms moet men eens rondkijken buiten zijn vakgebied, om iets nuttigs gewoon over te nemen.

 • Julien van Ghent

  Wij noemen dit "dweilen met de kraan open". Wat een geklungel.

 • Els Vervoort

  Dat heeft Geens goed geleerd van Dehaene. Het probleem pas aanpakken als het zich stelt.

 • Theo Striem

  Iedere gevangen een armband aan met gps systeem ik heb geen hoge muren nodig wie gaat lopen betaalt de rekening en begint zijn straf opnieuw voor aanvallen op cipiers zelfde straf

 • Gerrit Versteele

  Amai zeg, één extra camera! Wat een zware investering na hoeveel jaar dode hoek precies? Er zal wel weer niemand verantwoordelijk zijn voor deze kolder bij justitie zeker?