Ex-cafébaas vrijgesproken van brandstichting in 't Zwart Water

Rechter François Caers in Turnhout heeft Jan Broeders uit het Nederlandse Hulten vrijgesproken voor brandstichting. De voormalige cafébaas riskeerde drie jaar cel omdat in november 2013 zijn café 't Zwart Water aan de Steenweg op Baarle-Hertog in vlammen opging.

't Zwart Water was jarenlang een gekend en goed draaiend café. De laatste jaren voor de brand was het vooral in trek bij motorbendes. De kroeg stond sindsdien ook gekend als café Pitstop. Eén maand voor de brand had kroegbaas Jan Broeders het café gesloten. Toen het café in vlammen opging, bleek al snel dat er sprake was van brandstichting. Tijdens de bluswerken werd duidelijk dat binnen alle meubels op elkaar waren gestapeld, met papier in het midden. Naast de stapel stond een lege jerrycan en er werden verscheidene bussen white spirit aangetroffen.


Daarnaast heeft de aanklager Broeders beticht van het bezit van 165 wapens. Vijftien daarvan waren verboden wapens, voor nog eens veertig andere wapens had hij een vergunning nodig. De wapens lagen verspreid over slaapkamer, garage en de woonkamer.


De rechtbank heeft de verdachte vrijgesproken van brandstichting bij gebrek aan sluitende bewijzen. Voor de wapens kreeg Broeders een opschorting van straf. In Nederland zit Broeders vast voor wapenhandel en het wegmaken van het stoffelijk overschot van Freddy Janssen uit Valkenswaard. (VTT)