Ex-burgemeester stapt uit politiek

Erwin Brentjens.
Foto Wiggenraad Erwin Brentjens.
Voormalig burgemeester Erwin Brentjens (N-VA) stapt uit de gemeenteraad van Turnhout. Dat deelde hij gisteren mee in een kort bericht.

"Na rijp beraad heb ik beslist om ontslag te nemen als gemeenteraadslid van de stad Turnhout. Dit omwille van persoonlijke en familiale redenen. Ik wens mijn dank uit te drukken aan iedereen voor het vertrouwen tijdens de voorbije jaren en vooral aan alle Turnhoutenaren die mij in het hart droegen en mij hun stem gegeven hebben." Met deze woorden stapt Erwin Brentjens na vier jaar uit de lokale politiek.


Erwin Brentjens werd bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 naar voor geschoven als de sterke man bij N-VA. De partij won die verkiezingen en Brentjens werd bij aanvang van deze legislatuur burgemeester van Turnhout. Een aantal van zijn partijgenoten was het niet eens met hun burgemeester en probeerde hem aan de kant te schuiven. Dat leidde tot de onbestuurbaarheid van Turnhout, de implosie van de N-VA-fractie, de vorming van een nieuw stadsbestuur en de aanstelling van een nieuwe burgemeester. De N-VA kwam op de oppositiebanken terecht, net zoals Erwin Brentjens. Daar bleef hij zitten tot hij gisteren zijn ontslag indiende.


Intussen wordt druk gespeculeerd over wie in Turnhout de nieuwe sterke man voor N-VA wordt. In de wandelgangen klinkt de naam Paul Van Miert, gemeenteraadslid in buurgemeente Oud-Turnhout en Vlaams parlementslid. "Er is een nieuw N-VA-bestuur in Turnhout. Als ik de vraag zou krijgen, zou ik het overwegen, maar zo ver zijn we nog niet. Bovendien moet ik over een verhuis naar Turnhout eerst nog eens nadenken. Voorlopig is niets zeker", reageert Paul Van Miert. (DVGT)