Elke dag druggebruiker naar spoed

MEESTEN GEBRUIKTEN GHB PREVENTIEFILM VOOR SCHOLEN IS KLAAR

Dit beeld van een slachtoffer dat medische hulp nodig heeft als gevolg van het gebruik van drugs komt uit de nieuwe voorlichtingsfilm.
Foto Ton Wiggenraad Dit beeld van een slachtoffer dat medische hulp nodig heeft als gevolg van het gebruik van drugs komt uit de nieuwe voorlichtingsfilm.
De Turnhoutse spoeddienst krijgt wekelijks vijf tot tien drugslachtoffers binnen. "Een heel aantal komt binnen na een overdosis GHB", zegt algemeen directeur Jo Leysen van het AZ. Nog dit schooljaar krijgen alle middelbare scholieren in Turnhout en Hoogstraten een preventiefilm te zien.

De afgelopen maanden werkten tien Noordkempense gemeenten, twee politiezones en het AZ Turnhout samen aan een antidrugscampagne met de focus op GHB. Die drug is ook wel bekend als vloeibare XTC. Toch heeft het product zelf niets met XTC te maken, maar het wordt gefabriceerd op basis van een mengsel van giftige stoffen, zoals wc-ontstopper, dat wordt gekookt.


Het levensgevaarlijke roesmiddel is enorm populair bij jonge Kempenaren. Nadat GHB in 2009 wat op de achtergrond verdween, leek het in 2013 opnieuw de kop op te steken. "We hebben vorig jaar een repressief beleid gevoerd. De politie heeft eind 2013 27 arresties verricht in verband met GHB en begin 2014 volgden nog eens 21 arrestaties. Daarbij is 290 liter GHB onderschept, goed voor bijna 60.000 porties", zegt burgemeester Marc Smans van Beerse.


Maar repressie is onvoldoende, want het aantal slachtoffers van een overdosis blijft hoog. In dezelfde periode dat de arrestaties zijn verricht, zijn er maar liefst vier mensen overleden aan de gevolgen van GHB.


De spoeddienst van het Algemeen Ziekenhuis in Turnhout krijgt bijna dagelijks te maken met drugverslaafden. "De slachtoffers komen natuurlijk niet altijd van op openbare plaatsen", legt korpschef Roger Leys van de Turnhoutse politie uit. "Heel wat verslaafden gebruiken thuis en daar kunnen wij nog altijd heel weinig aan doen." Daarom werkten de lokale overheden aan een ontradingsfilm over GHB. In de film is een beklijvende getuigenis van een 25-jarige ex-verslaafde te zien. De man stak zijn been al in brand, brak een ambulance af en leefde op het randje van de afgrond. Met dergelijke voorbeelden hopen de plaatselijke besturen tieners op andere gedachten te brengen.

Voor zomer

"Nog voor de zomervakantie zal deze film in alle middelbare scholen in Turnhout en Hoogstraten getoond worden. Natuurlijk volgen er ook daarna nog begeleidende gesprekken over het onderwerp", besluit burgemeester Tinne Rombouts van Hoogstraten.