Duo komt weg met werkstraf voor gewapende overval op zwangere vrouw

Candy Factory op het Zegeplein.
Jef Van Nooten Candy Factory op het Zegeplein.
De twee jonge mannen die in het najaar van 2019 enkele overvallen pleegden in het centrum van Turnhout krijgen een werkstraf. Ze pleegden onder meer een gewapende overval in de snoepwinkel van een zwangere vrouw. Het slachtoffer krijgt een morele schadevergoeding van 1.500 euro.

De 18-jarige X.L. uit Aalst en de 19-jarige C.S. uit Denderleeuw maakten in september en oktober vorig jaar het centrum van Turnhout onveilig. Op 19 september pleegden ze een gewapende overval op snoepwinkel Candy Factory op het Zegeplein. Ze bedreigden de zwangere zaakvoerster met een groot mes en graaiden 200 euro uit de kassa.

iPhones

De 18-jarige X.L. pleegde op 25 oktober ook een overal op een gsm-winkel in de Leopoldstraat. Hij viel de zaakvoerder aan mes een mes en stampte hem in de buik. De dief ging met twee iPhones aan de haal.

De beklaagden roofden ook sigaretten en chips uit een nachtwinkel in de Otterstraat, en sloegen een pizzakoerier tegen de grond om hem zijn pizza’s afhandig te maken.

Normbesef

Het openbaar ministerie tilde zwaar aan de feiten en vroeg vorige maand gevangenisstraffen tot 26 maanden. “Het gaat hier om een groepje zeer jonge daders die elke normbesef kwijt zijn”, klonk het. “Als ze een nieuwe gsm of sigaretten nodig hebben, pakken ze het gewoon. Ze staan er niet bij stil dat dit grote gevolgen heeft voor de slachtoffers. Ze deinzen er niet voor terug om zonder schroom diefstallen met geweld te plegen, zelfs ten aanzien van zwangere vrouwen.”

Schadevergoeding

De rechter in Turnhout houdt het uiteindelijk op een werkstraf. De 18-jarige X.L. moet 260 uur zijn handen uit de mouwen steken. Zijn 19-jarige kompaan krijgt een werkstraf van 200 uur. De zwangere zaakvoerster van de snoepwinkel op het Zegeplein krijgt een morele schadevergoeding van 1.500 euro.