Dubbel zoveel winkels in Patersstraat

47 HANDELAARS VIEREN HEROPLEVING WINKELSTRAAT TIJDENS BRADERIE

Er kwam veel volk opdagen voor de braderie in de Patersstraat.
Foto ton wiggenraad Er kwam veel volk opdagen voor de braderie in de Patersstraat.
Het aantal handelaars in de Patersstraat in Turnhout is de voorbije 2,5 jaar meer dan verdubbeld: van 23 naar 50. Die heropleving werd zondag gevierd met een braderij. "We hebben zelfs een luxeprobleem. Er zijn handelaars die graag naar hier komen, maar waarvoor geen geschikt pand meer is", zegt Kristof Tauwenberg van Handelaarsvereniging Patersstraat.

De Patersstraat in Turnhout was drie jaar geleden de meest verlaten winkelstraat van Turnhout. Er stonden meer handelszaken leeg dan dat er gevuld waren. In december 2012 kwam er echter een kentering. Een vernieuwd bestuur van het plaatselijke handelaarscomité zorgde voor een nieuwe wind in de straat. Sindsdien kwam er gemiddeld zowat elke maand een nieuwe winkel bij in de Patersstraat. "Zo'n 2,5 jaar geleden zaten we op een dieptepunt met slechts 23 handelaars in de straat", vertelt Kristof Tauwenberg. "Dat zijn er intussen 50, ofwel meer dan een verdubbeling. Ook de toekomst ziet er goed uit, want vier van die nieuwe handelaars hebben intussen het pand dat ze aanvankelijk huurden ook aangekocht. Dat is positief, want een signaal dat ze van plan zijn er langere tijd te blijven. We hebben zelfs een luxeprobleem om dit moment. Er zijn handelszaken die graag naar de Patersstraat komen, maar waarvoor er geen geschikt pand is. Enkele jaren geleden heeft iemand een winkelpand aangekocht in de Patersstraat en er nadien een woning van gemaakt. Hij heeft op dit moment spijt dat het geen winkelpand meer is."

"Enthousiast zijn"

De heropleving van de Patersstraat is bijna volledig te danken aan de inzet van de handelaarsvereniging in de straat. "Het belangrijkste is enthousiast zijn, er in geloven, en niet bij de pakken blijven zitten", zegt Tauwenberg. "We zijn actief op zoek gegaan naar handelaars die een herlocatie willen, of handelaars die een zaak in bijberoep hadden, maar niet de stap naar een eigen winkel durfden zetten. We hebben hen op alle mogelijke manieren bijgestaan. En die bijstand gaat soms heel ver. Zo was iemand op zoek naar een handelspand, maar twijfelde hij omwille van de huurprijs. Ik ben naar de verhuurder gestapt om een babbel te doen. Op het einde van de dag was het contract getekend. De huurprijs was wel een derde lager dan aanvankelijk gevraagd. Als voorzitter ben ik mezelf meermaals persoonlijk gaan 'bemoeien'. Dat viel niet bij alle verhuurders in goede aarde. Maar als je er 10 keer naast schiet, en 2 keer raak, dan is het goed. Op gans de straat hebben we nog 2 of 3 moeilijke panden, waarbij de eigenaar niet van wijken wil weten en bijvoorbeeld een te hoge huurprijs blijft vragen. Nochtans zouden ze meer verdienen als ze wat minder vragen en het pand daardoor sneller verhuurd is." Van de 50 handelaars die op dit moment in de Patersstraat zitten, deden er gisteren 47 mee aan de braderie. Zij werden vergezeld door nog eens evenveel handelaars van omliggende straten.