Drugbende krijgt in totaal 47 jaar gevangenisstraf

De correctionele rechtbank heeft de leden van een twintigkoppige drugbende in totaal veroordeeld tot 47 jaar cel. De bende, die voornamelijk bestond uit Griekse en Albanese mannen is in het najaar van 2015 opgedoekt. Dat gebeurde eerder bij een toevallige wegcontrole op 13 oktober in de Kempen.

In de wagen van een van de bendeleden heeft de politie tijdens de controle attributen aangetroffen doe nodig waren voor het opzetten van professionele cannabisplantages. Na de controle slaagden de speurders van de federale politie in Turnhout om de volledige bende, gaande van initiatiefnemers tot helpers, in kaart te brengen. Zo bleek dat de bendeleden betrokken waren bij het opzetten en uitbaten van plantages in onder meer Waregem, Kruishoutem, Temse en Deurne.


Het kopstuk van de bende was Artur T. Hij kreeg van de correctionele rechter een gevangenisstraf van zes jaar. De rechterhanden Ferdinant D. en Thellenxe M. kregen elk vijf jaar effectieve gevangenisstraf. Die drie beklaagden legde de rechtbank ook een verbeurdverklaring op van ongeveer 98.000 euro. Dat zouden ze 'verdiend' hebben met hun illegale handeltje. Van de overige zeventien verdachten is er ééntje vrijgesproken. De anderen kregen celstraffen tussen twee en vier jaar. Al die verdachten heeft de rechter bovendien een verbeurdverklaring opgelegd van 2.300 of 8.400 euro. Daarnaast zijn twee voertuigen verbeurd verklaard.

Bijna niemand opgedaagd

In totaal kwamen amper twee van de twintig verdachten naar de uitspraak van de rechtbank luisteren. De aanklager beval daarop de onmiddellijke aanhouding van zeven van de negentien veroordeelden. De rechtbank ging daar snel op in. (VTT)