Doodsoorzaak ex-kickbokser Marc De Bonte onduidelijk

Marc De Bonte.
Foto Ton Wiggenraad Marc De Bonte.
Het Nederlandse gerecht heeft het onderzoek naar de dood van de kickbokser Marc De Bonte uit Kasterlee afgerond. Volgens de recherche is er géén sprake van een misdrijf en is ook de echte doodsoorzaak nog altijd onduidelijk. Pas als er nieuwe elementen opduiken, zal het onderzoek hervat worden.

Ex-wereldkampioen kickboksen Marc De Bonte uit Kasterlee verdween begin november nadat hij vanuit Turnhout naar zijn vriendin in het Nederlandse Best zou rijden. Twintig dagen later werd zijn lichaam uit het Wilhelminakanaal gevist in Oirschot, 2,5 kilometer van de plaats waar zijn auto werd teruggevonden. Nu vier maanden later heeft het Nederlandse gerecht het onderzoek afgerond.


"Er zijn geen aanwijzingen van een misdrijf naar voren gekomen. De resultaten van de autopsie en het toxicologische onderzoek hebben ook geen uitsluitsel kunnen geven over de doodsoorzaak", klinkt het bij de Nederlandse politie.

Zoekacties

Het Nederlandse rechercheteam werkte samen met de Belgische politie en justitie omdat Marc de Bonte vanuit een vriend in Turnhout op weg was gegaan naar Best. Verschillende zoekacties in België en Nederland leverden niets op.


De locatie in Best, waar zijn auto een dag later werd aangetroffen, en de directe omgeving zijn volledig uitgekamd. Specialistische teams doorzochten het Wilhelminakanaal in Best met onder meer sonarapparatuur, speurhonden werden ingezet, zijn auto werd op sporen onderzocht, camerabeelden werden opgevraagd om de route vast te stellen die de auto van Marc had afgelegd en de rechercheurs zochten contact met familie, vrienden en kennissen. Na een opsporingsbericht kwamen er zelfs 90 tips binnen. Het mocht allemaal niet baten.

Wilhelminakanaal

Na het aantreffen van het lichaam van Marc in het Wilhelminakanaal volgden nog een boel extra onderzoeksdaden. Ook het lichaam van de ex-kickboxer werd onderzocht.


"We hebben een forensische scan gemaakt, een autopsie gedaan, een toxicologisch onderzoek gedaan: het maakte allemaal niets duidelijk. Behalve dan dat er geen sprake is van een misdrijf. Het onderzoek is nu gestopt. Mochten in de toekomst nieuwe feiten naar boven komen worden deze uiteraard onderzocht." (VTT)