DE PARTIJEN DOORGELICHT

TURNHOUT

De socialisten hadden het zes jaar geleden ook in Turnhout moeilijk. De partij zakte van 6 naar 4 zetels. Sp.a rekent op Hannes Anaf om het tij te doen keren. Anaf wordt door de oppositie beschouwd als één van de meest bekwame schepenen in Turnhout. Met een jonge dertiger als lijsttrekker - die onder meer de bevoegdheid jeugd had deze legislatuur - hoopt sp.a ook goed te scoren bij jongeren. De andere sp.a-schepen, Peter Segers, staat op plaats 3.


N-VA wil deze aflopende legislatuur zo snel mogelijk vergeten. De partij was zes jaar geleden met 11 zetels veruit de grootste partij en kwam ook mee aan de macht. Maar interne twisten verscheurden de partij in verschillende kampen, met de onbestuurbaarheid van de stad en een verwijzing naar de oppositie tot gevolg. Vlaams volksvertegenwoordiger Paul Van Miert verhuisde van Oud-Turnhout naar Turnhout om de partij weer op de rails te krijgen. Als N-VA terug in het bestuur geraakt, zou Turnhout met Paul Van Miert eindelijk een stem hebben in Brussel.


De christendemocraten zijn de enige in Turnhout die altijd al deel hebben uitgemaakt van de meerderheid. CD&V wil daar de komende zes jaar een vervolg aan breien. De partij rekent daarvoor op Francis Stijnen als lijsttrekker. De voormalige burgemeester was deze legislatuur schepen van Financiën. Onder zijn impuls werd de schuldenlast van de stad zeer sterk teruggedrongen.


Marc Boogers was zes jaar geleden een nieuwkomer in de politiek. Hij raakte verkozen en schopte het na de coalitiewissel zelfs tot in het schepencollege. Vanuit zijn bevoegdheid mobiliteit haalde hij vaak de media. Mobiliteit is immers een hot item in Turnhout. Boogers stond daardoor veel meer 'in the picture' dan collega-schepen Astrid Wittebolle. Wellicht heeft dat meegespeeld bij de keuze van Groen om de volgorde van zes jaar geleden om te draaien: Boogers op 1, Wittebolle op 2.


Vlaams Belang zette bij de voorbije gemeenteraadsverkiezingen telkens Paul Meeus boven aan de lijst. Hij wordt algemeen beschouwd als het gemeenteraadslid met de meeste dossierkennis. Maar Vlaams Belang kiest deze keer voor verjonging. Paul Meeus wordt daarom lijstduwer. Zijn plaats bovenaan de lijst wordt ingenomen door gemeenteraadslid Reccino Van Lommel. De lijst van Vlaams Belang telt ook enkele onafhankelijk kandidaten. Onder hen ook Eddy Grooten die deze legislatuur uit N-VA werd gezet.


Ook Open Vld trekt de kaart van verjonging. De partij kiest daarom als lijsttrekker niet voor Pierre Gladiné - van alle partijen het langst zetelende gemeenteraadslid in Turnhout - maar voor Bart Voordeckers. De jonge dertiger maakte nog nooit deel uit van de gemeenteraad, maar deed achter de schermen wel heel wat politieke ervaring op. Zo was hij parlementair medewerker van enkele Open Vld-kopstukken, en werkt hij momenteel als adviseur mobiliteit op de studiedienst van Open Vld.


Nieuwkomer TIM werd zes jaar geleden de op één na grootste partij, maar werd aanvankelijk gepasseerd voor een coalitievorming. Na een klein jaar belandde TIM dan toch in de meerderheid en mocht Eric Vos zelfs de sjerp dragen. Bij de oprichting van TIM sloten 'misnoegde' politici van verschillende Turnhoutse partijen zich aan. Ook bij deze verkiezingen bevat de lijst van TIM opnieuw politici die overkomen van andere partijen.


PVDA haalde zes jaar geleden slechts 2 procent van de stemmen. In een poging om dit keer wel de kiesdrempel te halen, verhuisde Wout Schafraet van Antwerpen naar Turnhout. Slechts een drietal kandidaten van 2016 staan ook nu opnieuw op de PVDA-lijst. De partij lijkt al haar hoop bij Schafraet te leggen. Hij is de enige PVDA-kandidaat met een eigen affiche.


Stadsbelangen is de enige nieuwe partij die deze gemeenteraadsverkiezingen naar de Turnhoutse kiezer trekt. Initiatiefnemer Michael Van Mechelen duwt de lijst. De partij lijkt voor een groot deel afhankelijk van lijsttrekker Toon Otten. Het gemeenteraadslid behaalde 6 jaar geleden nog 599 voorkeurstemmen op de lijst van TIM, en was daarmee na Eric Vos de best scorende kandidaat op die lijst. Als Otten zijn kiezers van toen opnieuw kan overtuigen, sleept de partij mogelijk een zetel in de wacht.