Conflictvrije lichten maken kruispunt aan Meubelambacht pak veiliger

Arbeiders voerden donderdag voorbereidende werken uit aan de verkeerslichten.
Jef Van Nooten Arbeiders voerden donderdag voorbereidende werken uit aan de verkeerslichten.
Het kruispunt aan Meubelambacht in Turnhout wordt binnenkort een pak veiliger. Zelfs bij groen licht werden zwakke weggebruikers vaak van hun sokken gereden. Conflictvrije verkeerslichten brengen daar nu grotendeels verandering in.

De verkeerslichten op het kruispunt van de Everdongenlaan met de Steenweg op Zevendonk en Steenweg op Diest waren donderdag een hele dag buiten werking. De politie leidde er het verkeer in goede banen. Aanleiding voor de tijdelijke onbeschikbaarheid van de verkeerslichten waren aanpassingen die het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) momenteel uitvoert aan het kruispunt. 

Kabels vervangen

Met de werken die nog tot eind mei worden uitgevoerd, wil het AWV het gevaarlijke kruispunt conflictvrij maken. Door de lichten anders af te stellen, moeten zwakke weggebruikers niet meer samen met gemotoriseerd verkeer het kruispunt oversteken, en ook conflicten die er tussen auto’s bestonden, worden weggewerkt. 

“Donderdag werden voorbereidende werken uitgevoerd. Zo werden detectielussen aangelegd en bekabeling van de verkeerslichten vervangen”, zegt Turnhouts schepen voor Mobiliteit Marc Boogers (Groen).

Het kruispunt ligt op een gewestweg en is dus de bevoegdheid van de Vlaamse overheid. Het stadsbestuur van Turnhout is tevreden dat AWV het kruispunt onder handen neemt. “Dit is goed nieuws voor de verkeersveiligheid, zowel voor fietsers en voetgangers als voor automobilisten”, aldus nog Boogers. “Het gaat om aanpassingen die mogelijk zijn binnen de huidige vorm van het kruispunt. Er komen dus geen extra rijstroken of andere aanpassingen.”

Niet 100 procent

Het conflictvrij maken van het kruispunt gebeurt volledig door een andere afstelling van de verkeerslichten. Let wel: het kruispunt wordt niet voor 100 procent conflictvrij gemaakt. Alleen de conflictsituaties waarmee de meeste ongevallen gebeurden, worden aangepast. 

“Zo zullen fietsers die vanaf het Stadspark rechtdoor rijden richting Kasterlee nooit meer in conflict kunnen komen met auto’s die rechts de Everdongenlaan indraaien”, schetst Boogers. “De auto die rechtsaf wil slaan, wordt gedecteerd met een detectielus en zal groen krijgen. De fietser die rechtdoor wil, heeft dan rood. De fietsers moeten geen drukknop gebruiken want zij krijgen automatisch groen samen met de auto’s die rechtdoor rijden.”

Ook voor auto’s

Ook conflicten tussen auto’s verdwijnen. Wie vanaf het Stadspark komt en links richting Schorvoort wil rijden, heeft nu nog groen licht tegelijk met het tegenliggend verkeer dat richting Ring rijdt. Dat zal binnenkort niet meer het geval zijn. “Hetzelfde geldt voor verkeer dat vanaf de snelwegbrug komt en links de Everdongenlaan wil indraaien", besluit Boogers.

De nieuwe verkeersituatie op het kruispunt treedt wellicht eind mei in werking.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • walter dierckx

    En nu buurten en wijken nog wat veiliger maken en de door stroom van verkeer wat opsplitsen. Maar blijkbaar geraakt de stad daar niet uit want dat word al jaren gevraagd en het word als Maar drukker in onze wijk door verkeer dat het centrum uit wil.