Cocaïne sterk in opmars in Turnhout: “Laat dit niet
het Antwerpen van de Kempen worden”

In 2014 werd op de Grote Markt in Turnhout een preventiefilm over vloeibare xtc opgenomen. Nu duikt er steeds vaker cocaïne op.
Ton Wiggenraad In 2014 werd op de Grote Markt in Turnhout een preventiefilm over vloeibare xtc opgenomen. Nu duikt er steeds vaker cocaïne op.
Horeca-uitbaters trekken aan de alarmbel: er duikt steeds vaker cocaïne op in Turnhout. Ze stellen voor om agenten in burger te laten patrouilleren in het uitgaansleven. Burgemeester Van Miert belooft een kordate aanpak: “Turnhout mag op het vlak van drugs niet het Antwerpen van de Kempen worden.”

Jarenlang was in Turnhout GHB (vloeibare xtc) een populaire partydrug. Wekelijks belandden jongeren in comateuze toestand op de spoedafdeling van het ziekenhuis. De GHB-problematiek ging zo ver dat de stad enkele jaren geleden een preventiefilmpje maakte over de gevolgen van GHB.

Criminele netwerken

Of dat filmpje er iets mee te maken heeft, valt te betwijfelen. Want verscheidene scholen weigerden het te tonen aan de leerlingen. Maar de GHB-problematiek is in ieder geval wel sterk afgenomen. AZ Turnhout krijgt tegenwoordig veel minder GHB-patiënten binnen dan voorheen. “Maar dat is geen reden tot vreugde. Cocaïne is immers aan een sterke opmars bezig in het uitgaansleven”, zegt Bart Voordeckers (Open Vld). En dat baart het gemeenteraadslid zorgen. “Er is een groot verschil tussen een 15-jarige die zelf GHB fabriceert in zijn keuken en een crimineel netwerk dat onze stad voorziet van cocaïne. De nabijheid van de Nederlandse grens en de haven van Antwerpen zorgen ervoor dat de drugs vlot tot in Turnhout geraken. We beginnen dezelfde problematiek te krijgen als in Antwerpen, maar hebben niet dezelfde middelen om de strijd aan te gaan.”

De nabijheid van de Nederlandse grens en de haven zorgen ervoor dat drugs vlot tot in Turnhout geraken.

Bart Voordeckers (Open Vld)

Meer controles nodig

Bart Voordeckers kaartte de cocaïneproblematiek maandagavond aan op de gemeenteraad. Hij is niet de enige die zich zorgen maakt. Ook de horeca-ondernemers in Turnhout klopten al aan bij burgemeester Paul Van Miert. Zij zien met hun eigen ogen hoe cocaïne in de lift zit in het Turnhoutse uitgaansleven. “De politiezone Turnhout heeft vorig jaar 750 pv’s opgesteld voor drugs. In 5 procent van de gevallen ging het om cocaïne”, bevestigt burgemeester Paul Van Miert. “De caféuitbaters merken dat er een stijging is van het cocaïnegebruik en de -verkoop. De horeca stelt voor om politieagenten in burger te laten patrouilleren tussen de verschillende jeugdcafés.”

Te weinig agenten

Paul Van Miert wil van de strijd tegen cocaïne in zijn stad een hoge prioriteit maken, en daar zijn geld en mankracht voor nodig. Van zodra er - na de verkiezingen van 26 mei - een regering is gevormd, zal Van Miert bij de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken aankloppen voor meer politiemiddelen. “Deze problematiek moet heel serieus genomen worden. We willen op het vlak van drugs niet het Antwerpen van de Kempen worden”, aldus Van Miert. “Samen met de korpschef ga ik naar de nieuwe minister. Op dit moment hebben we in verhouding met andere steden te weinig agenten per 1.000 inwoners. En in verhouding krijgt onze politie ook minder financiële middelen uit de staatskas.”




10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Willem Van Kalsteren

  Drugsproblematiek is de verantwoordelijkheid van de dealers die moeten zwaarder gestraft worden en hun hebben en houde verbeurd verklaren.

 • Jeffrey Driesen

  Turnhout is niet het Antwerpen van de Kempen, eerder het Chicago van België ! Is niet onlogisch ook, als je ziet dat Turnhout het zwakste politiecorps van België heeft. Er moet dringend grote kuis gemaakt worden in Turnhout !! Ga eens aan tafel zitten met Bart Somers, die weet perfect hoe je een stad opkuist, kijk maar naar Mechelen.

 • Danny Govaerts

  Wat hadden ze nu verwacht in Turnhout. Zelfs als burgers dealers adressen door geven word er niet gehandeld. Allemaal onder het... van we moeten de grote leveranciers hebben!. Maar die zijn dan weer slimmer .

 • Stan Rothstock

  War on drugs werkt niet!

 • Wesley Kenis

  Eerst jaren de boel laten verloederen en nu plots in actie schieten en vooral veel beloven waar niks van in huis komt. Klaar gewoon Geens aan wegens hulp aan een criminele organisatie wat hij is de oorzaak van heel het verval van politie en justitie samen met copiloot Jambon. Stop met zeiken over wat er zou moeten gebeuren en onderneem actie door eens aan de politieke boom te schuren tot er een bekwame minister uitvalt... al.is het op dat laatste nog lang wachten wegens particratie van links