Brug over kanaal twee maanden afgesloten

SINT-JOZEFCOLLEGE BLIJFT BEREIKBAAR BEWONERS MOGEN OVER WERF

AWV voorziet omleidingen voor het verkeer over langere afstand. Scholieren en bewoners die in de werfzone vallen, zullen altijd ter plaatse kunnen geraken.
AWV voorziet omleidingen voor het verkeer over langere afstand. Scholieren en bewoners die in de werfzone vallen, zullen altijd ter plaatse kunnen geraken.
Het Agentschap Wegen en Verkeer voert vanaf 2 augustus tot en met vermoedelijk het einde van september werken uit aan de Nassaulaan en de brug over 'de Vaart'. De brugvoegen zijn totaal versleten en er is ook sprake van waterinsijpeling. Alleen schoolgaande jeugd en personeel van het Sint-Jozefcollege zullen nog door mogen. Er wordt veel hinder verwacht.

Het Agentschap Wegen en Verkeer wil met de werken de Nassaulaan, het slotstuk van de Ring, tussen de Steenweg op Merksplas en de Antwerpsesteenweg, volledig vernieuwen. Tegelijkertijd zal ook de brug over het kanaal zelf vernieuwd worden. "Die werken nemen het meeste tijd in beslag", zegt Jef Schoenmaekers van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Ook fietspaden

"Daarnaast zal het volledige wegdek tussen de twee kruispunten afgefreesd en opnieuw geasfalteerd worden. De fietspaden langs de weg worden op sommige plaatsen vernieuwd door het beton te vervangen. Er worden ook nog werken uitgevoerd aan de afslagstrook van de Steenweg op Merksplas. De kruispunten zelf, met de Steenweg op Merksplas en aan de andere kant de Antwerpsesteenweg, blijven altijd open voor het verkeer. Daar wordt niet gewerkt."

Versleten

De werken aan de brug zijn dringend nodig. De brugvoegen zijn volledig versleten. "Daardoor was er ook beperkte waterinsijpeling in de brug die op termijn nadelig zou zijn voor de brugconstructie", zegt Schoenmaekers.


"De schade is tot nu toe altijd opgelapt met koud asfalt maar dat is geen duurzame oplossing. Daarom worden de brugvoegen volledig verwijderd en nieuwe geïnstalleerd. We gaan de brug ook verder renoveren: de waterdichting wordt aangepakt, de leuningen worden vernieuwd en dekstenen waar de leuningen op rusten worden vervangen door betonnen balken."

Hinder beperken

AWV beseft dat de werken op dat heel drukke deel van de Ring, het enige dat bestaat uit slechts één rijstrook aan elke kant en niet twee zoals op de rest van de Ring, veel hinder met zich mee zal brengen.


"Het affrezen van de asfalt doen we in augustus, zodat er in september niet te veel hinder is voor het schoolverkeer. Ook de betonherstellingen van het fietspad doen we dan", zegt Schoenmaekers.


"Het nieuwe asfalt leggen we wel in september, zodat we dat op de brug gelijktijdig kunnen doen. De asfaltering op het stuk van de Ring tussen het kruispunt met de Antwerpsesteenweg en de Oude Beersebaan gebeurt op woensdagnamiddag, zodat de hinder voor de schoolkinderen minimaal is. De werken aan de brug lopen gedurende de hele periode door."

Omleidingen

De brug over E34 blijft tijdens de volledige duur van de werken onberijdbaar. Alle doorgaand verkeer is dus volledig uitgesloten, zowel voor fietsers als voor het autoverkeer.


"Voor lokaal verkeer is er wel een uitzondering. Voor wie van het kruispunt met de Antwerpsesteenweg komt en aan de Oude Beersebaan moet geraken, krijg wel toegang tot de werf", zegt Schoenmaekers.


"We denken dan aan schoolgaande jeugd, het personeel van het Sint-Jozefcollege en de bewoners in die zone (aan het begin van de Ring staan appartementen, red)." Voor het andere verkeer voorziet AWV vier kleine tot grote omleidingen.


Verkeer dat van de E34 komt en naar het kerkhof, het crematorium of het AZ Turnhout Campus Sint-Jozef moet, wordt omgeleid via de afrit Beerse en moet dan via Merksplas naar Turnhout.


Autoverkeer (-3,5 ton) rijdt om via de Antwerpsesteenweg, de Bisschopslaan/Steenweg op Beerse en de Steenweg op Turnhout. Vanaf september wordt er echter gewerkt op de N132 in Beerse en dan wordt dat Antwerpsesteenweg (N12), Hofeinde, Veldstraat, Opstal, Moerstraat en de Steenweg op Turnhout.


Zwaar verkeer volgt dezelfde route en vanaf september zal dat zwaar verkeer na de brug (nr.5) over het kanaal rechts moeten afslaan naar de Steenbakkersdam en zo aan te sluiten op de Moerstraat en de Steenweg op Turnhout.


Fietsers die over de brug van het kanaal willen rijden, worden omgeleid via de Ring zelf, de Oude Beersebaan, de Hertoginstraat, de Brugstraat, en de Steenweg op Merksplas.