Blairon-boek barst van verhalen

DUO BUNDELT GESCHIEDENIS VAN 48 JAAR OPLEIDING DIENSTPLICHTIGEN

Miliciens schrobben kamers.
ton wiggenraad repro Miliciens schrobben kamers.
Adjudant-majoor Marcel De Wilde en Jef Van Otten schreven een boek over zeventig jaar OCnr3. In september volgt een tentoonstelling. Het is immers zeventig jaar geleden dat de opleiding van dienstplichtigen in kazerne Blairon van start is gegaan. In 48 jaar, tot aan de afschaffing van de dienstplicht in 1994, kregen in totaal 700.000 miliciens hun basisopleiding in Turnhout.

De kazerne Majoor Blairon bestaat al langer dan zeventig jaar. De gebouwen zijn in 1937 opgetrokken en niet veel later opgeleverd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945, red.) bezetten de Duitser de Turnhoutse kazerne voor de opleiding van de Hitlerjugend. Er wordt zelfs gefluisterd dat Adolf Hitler zelf hier ooit zijn tienersoldaten bezocht heeft, al bestaat er geen concreet bewijs dat de Führer ooit in Turnhout is geweest.


Na de Tweede Wereldoorlog werd de kazerne Majoor Blairon al snel in gebruik genomen door het opleidingsbataljon met de benaming 3de Primaire Opleidingscentrum. Het is naar aanleiding van de aankomst van OCnr3 dat Marcel De Wilde, zelf ooit nog korpsadjudant van het opleidingscentrum, en zijn makker Jef Van Otten een boek schreven.


Op 26 augustus 2016 is het precies zeventig jaar geleden dat het opleidingsbataljon OCnr3 de Turnhoutse kazerne binnenmarcheerde. Mannen die ouder zijn dan veertig kennen mogelijk de Turnhoutse kazerne nog, want ruim 700.000 dienstplichtigen verbleven er tijdens de eerste weken van hun opleiding. De miliciens moesten vroeger eerst een basisopleiding volgen, een algemene vorming die onder meer wapenkennis, dril, EHBO en kaartlezen omvatte. "De jongens kregen ook heel wat theorie zoals bijvoorbeeld welke rang een militair had", vertelt Marcel De Wilde, adjudant-majoor op rust.

Zo zien de soldatenkamers er nu uit: hier huist de dienst Bevolking van Turnhout.
ton wiggenraad Zo zien de soldatenkamers er nu uit: hier huist de dienst Bevolking van Turnhout.

Traangas

"Ze kregen ook aangeleerd hoe ze zich konden beschermen tegen chemische of biologische aanvallen. Ze moesten uiteraard een gasmasker dragen. Hier testten we of ze hun gasmasker wel goed droegen door ze in een ruimte te zetten waarin met een busje traangas werd gespoten. Er kwam altijd wel een sukkelaar wenend naar buiten (schudt het hoofd)."


In Turnhout kregen dienstplichtigen niet alleen een basisopleiding. Er zijn ook militairen tot chauffeur opgeleid. In kazerne Majoor Blairon zijn in totaal ooit 300.000 chauffeurs gevormd.

Een beeld uit de Tweede Wereldoorlog. Een afdeling van de Hitlerjugend op het paradeplein.
ton wiggenraad repro Een beeld uit de Tweede Wereldoorlog. Een afdeling van de Hitlerjugend op het paradeplein.

Leeuwen temmen

OCnr3 was één van de vier opleidingscentra waar onder het motto 'Hier temt men leeuwen' jonge mannen lessen kregen in gehoorzaamheid en het aanvaarden van gezag. Dat was vaak het grootste struikelblok voor jongens die juist van school kwamen. Soms kordaat, soms zalvend, maar voormalig korpsadjudant Marcel De Wilde wist na jaren wel hoe hij de jonge garde moest aanpakken. "Die jongens konden meestal na een aantal weken wel mee", herinnert Marcel zich. "We hebben inderdaad veel plezier gemaakt en grappen uitgehaald. Zo hadden we bijvoorbeeld een sleutel van het paradeplein, een grote koperen sleutel die voor niets diende. Om de zoveel weken lieten we een rekruut zoeken naar de sleutel. Hij werd dan van het kasje naar de muur gestuurd om uiteindelijk te ontdekken dat het paradeplein geen echte sleutel had (lacht). Er waren ook rekruten die we de (rups)banden van de tanks lieten oppompen."


Toen in 1994 toenmalig minister van Defensie Leo Delcroix (CVP) de dienstplicht heeft afgeschaft, kwam er na 48 jaar een einde aan OCnr3. Vandaag doen de gebouwen dienst voor onder meer diensten van het stadsbestuur, de huisartenwachtpost voor de regio Turnhout, de hogeschool Thomas More en sociale woningbouwmaatschappij De Ark.

Het huidige paradeplein, metgeparkeerde auto's en aan de linkerzijde het Stadskantoor.
ton wiggenraad Het huidige paradeplein, metgeparkeerde auto's en aan de linkerzijde het Stadskantoor.

Honderden foto's

Marcel en zijn compagnon Jef hebben de geschiedenis van de kazerne neergepend in een boek, aangevuld met mooie foto's. Ze organiseren bovendien van 3 tot 25 september in zaal De Korporaal in de vroegere kazerne een tentoonstelling met honderden foto's. "Soldaten die hier ooit hun basisopleiding genoten hebben, zullen zich misschien nog herkennen op de foto's. Of natuurlijk de zalen", knikt Marcel.

Adjudant-majoor Marcel De Wilde in actieve dienst.
ton wiggenraad repro Adjudant-majoor Marcel De Wilde in actieve dienst.
Adjudant-majoor Marcel De Wilde en Jef Van Otten zoeken de foto's voor de tentoonstelling uit.
ton wiggenraad Adjudant-majoor Marcel De Wilde en Jef Van Otten zoeken de foto's voor de tentoonstelling uit.