700.000 rekruten staan in de kijker

EXPO BLIKT TERUG OP 80 JAAR KAZERNE BLAIRON

Marcel De Wilde bij één van de pronkstukken van de tentoonstelling.
Jef Van Nooten Marcel De Wilde bij één van de pronkstukken van de tentoonstelling.
Het is dit jaar precies 80 jaar geleden dat gestart werd met de bouw van Kazerne Blairon in Turnhout. Nog tot het einde van de maand voert een expo je terug in de tijd. "Ze is toegespitst op de 700.000

rekruten die hier gepasseerd zijn", zegt Marcel De Wilde. Hij was de laatste korpsadjudant van de kazerne.


Wie met heimwee terug denkt aan de dril en de manoeuvres van zijn legerdienst, kan nog tot en met zondag 30 september herinneringen ophalen in zaal De Korporaal in Campus Blairon. Daar loopt de tentoonstelling 'Zo was het - Zo is het'.


De expo schetst een beeld van hoe gedurende 48 jaar ongeveer 700.000 rekruten er aan hun legerdienst begonnen. In het 'Opleidingscentrum Nr. 3' in Turnhout kregen ze één maand een basisvorming om nadien aan hun verdere opleiding te beginnen.


"Voor de rekruten was het een harde leerschool om als burger in een strakke militaire context terecht te komen", herinnert De Wilde zich. De laatste korpsadjudant van Kazerne Blairon is nu de bezieler van de nieuwe tentoonstelling.


"Toch waren de rekruten erg gemotiveerd. Het is moeilijk te vatten hoe een groep mannen die vreemden zijn voor elkaar op het einde van de maand zo'n gedreven geheel kunnen vormen. Waar ik nu van spreek, was wel de jaren 80. Dat zou vandaag wel anders zijn."

De lichting van september 1986.
ton wiggenraad repro De lichting van september 1986.

Pronkstuk

De vorige tentoonstelling over Kazerne Blairon, naar aanleiding van de 75ste verjaardag, ging vooral over de historiek, de bevelvoering en de parades. "Nu hebben we ons toegespitst op de 700.000 rekruten. Eén zaal toont hoe de inlijving gebeurde, een andere zaal hoe het onderricht in de kazerne verliep, het onderricht op het terrein Tielen-Heide, het schietonderricht, op de rijschool...", aldus nog De Wilde. Wanneer we hem vragen om te poseren voor een foto neemt hij ons mee naar een geweer op een driepikkel.


"Dit is één van de pronkstukken van de tentoonstelling. Hiermee leerden we de rekruten mikken."


Ruim 24 jaar geleden stapten de laatste rekruten de kazerne buiten. "Eind april 1994 is de kazerne gesloten. Ik herinner me de laatste vlaggengroet nog goed. Het was een emotioneel moment. Ik zou het allemaal zo opnieuw willen doen. Al laat mijn fysieke toestand dat wellicht niet meer toe. Ik ben 20 kilogram bijgekomen sindsdien."

In 1994 wandelen de laatste rekruten door de poort.
Ton Wiggenraad repro In 1994 wandelen de laatste rekruten door de poort.

Tot 30 september

Tijdens de opleiding van één maand wilde Marcel De Wilde zijn rekruten vooral gehoorzaamheid bijbrengen. "Als je in het leger een bevel geeft, is er altijd een reden voor. Er kunnen mensenlevens van afhangen", besluit de korpsadjudant.


De tentoonstelling is tot 30 september dagelijks open van 10 tot 16 uur.