5.000 fans voor 3 dagen rock-'n-roll

DIT WEEKEND KROEGENTOCHT ROCKIN' AROUND TURNHOUT

Bjorn en Zoë tonen een typische jurk met bloemenmotief uit de fifties.
ton wiggenraad Bjorn en Zoë tonen een typische jurk met bloemenmotief uit de fifties.
Turnhout loopt drie dagen vol vetkuiven, spijkerbroeken en frivole kleedjes uit de fifties.Tot 5.000 fans worden verwacht voor de muzikale kroegentocht Rockin' Around Turnhout. Voor Bjorn en Zoë van kledingzaak Zowee's, gespecialiseerd in de jaren 50, wordt het een topweekend.

Iedereen kent de populaire film 'Grease' waarin een jonge John Travolta de controle verliest wanneer hij Olivia Newton John ontmoet op een kermis. De film uit 1978 toont dat de fifties altijd al hot geweest zijn. De Kempense stad krioelt het hele weekend van de rockabilly's met hun oldtimers, leren jekkers en jurkjes en witte sokken voor de meisjes. Hoewel alles bij elke fan van rock-'n-roll begint bij de muziek, is het voor heel wat liefhebbers de levensstijl die het plaatje volledig maakt. Zoals ook voor Zoë De Peuter (24) die na het zien van de film 'Grease' helemaal verknocht raakte aan het genre. "Ik had die film toen ik nog heel jong was twee keer gezien en ik kon alle liedjes meezingen", glundert Zoë. "Daarna ben ik me steeds meer gaan interesseren in de muziek. En ook in alles wat erbij hoort."


Zoë àdemt de fifties. Ze heeft van de levensstijl zelfs haar beroep gemaakt. Sinds 3,5 jaar baat ze kledingzaak Zowee's uit, een winkel waar ze reproducties verkoopt die zijn gebaseerd op prints of modellen van de jaren 40 en 50. Het interieur lijkt wel uit een film te komen. De pastelkleurige muren, een oude radio en zelfs de muziek doen denken aan een andere tijd.

Olivia Newton John en John Travolta als Sandy en Danny in de cultfilm 'Grease'.
kos Olivia Newton John en John Travolta als Sandy en Danny in de cultfilm 'Grease'.

Grote boeken

"We zijn anderhalf jaar geleden verhuisd en sindsdien werk ik met de computer. Daarvoor wou ik mijn zaak echt openhouden zoals dat in de jaren 50 het geval was", vertelt Zoë. "Ik drukte geen prijskaartjes af met de printer, maar schreef alles met de hand. Ook voor het afrekenen had ik een boekje en de boekhouding gebeurde in grote boeken. Dat kon ik niet blijven volhouden, nu onze collectie is uitgebreid. Maar geloof me, ik heb een redelijk goed idee van een winkel uitbaten in de fifties."


Voor Zoë en haar vriend Bjorn Blockx is dit een topweekend. Hun winkel is het hele weekend geopend. Op Paasmaandag en zaterdagavond staan ze bovendien met een kraampje aan de ingang van de Kuub, waar ze dan overstock verkopen. "Al proberen we ook nog wat te genieten. Ik ben toch van plan enkele leuke bands te gaan bekijken", lacht Bjorn.

Internationale gasten

De gemoedelijke sfeer van de grootste rock-'n-roll kroegentocht van Europa en het bijzondere muziekgenre lokken dit weekend een massa internationale gasten. Even leek het er vorig jaar op dat de organisatie ermee zou stoppen, maar het feestje blijft bestaan. "Vraag eender welke Amerikaanse rock 'n' roll band wat Turnhout is en ze zullen antwoorden dat ze er graag zouden optreden", verzekert de organisatie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een aantal hoofdacts internationaal bekende bands zijn. Vanavond sluit de Amerikaan J.D. McPherson de Kuub af, zondag is het bijvoorbeeld uitkijken naar The Goon Mat & Lord Benardo en Turnhout's eigen wereldberoemde Slipmates. Het volledige programma staat op rockinaroundturnhout.be. Wie zich eerst nog wil uitdossen in een passende outfit, kan het hele weekend terecht bij Zowee's in de Patersstraat 18.