4 jaar cel voor Syriër die vrouwen aanrandt “door trauma van oorlog”

Het gerechtsgebouw in Turnhout
Jef Van Nooten Het gerechtsgebouw in Turnhout
De 49-jarige I.S. uit Beerse vliegt 4 jaar achter de tralies. De man van Syrische afkomst is schuldig bevonden aan twee aanrandingen en een verkrachting. Eén van de slachtoffers was minderjarig.

De man viel op 12 oktober 2017 aan café Barzoen een 22-jarige vrouw lastig die er stage deed in de keuken. Toen de vrouw met een beperking naar het toilet ging, kuste de man haar en hij betastte ook de borsten van de vrouw. Op 26 maart 2018 randde hij een 17-jarig meisje aan in de Vredestraat in Beerse. De man was kort voordien aan dezelfde halte als het meisje uit de bus gestapt. Hij betastte de rug en het achterwerk van het meisje en probeerde haar tot drie keer toe te kussen. Het meisje vluchtte uiteindelijk de Delhaize binnen.

I.S. werd opgepakt en belandde even in de gevangenis, maar kort na zijn voorwaardelijke vrijlating ging hij nog een stap verder. Hij verschafte zich in de Sint-Corneliusstraat in Beerse toegang tot een woning en drong door tot in de slaapkamer waar de 22-jarige bewoonster ziek in bed lag. De man kroop bij haar in bed en heeft haar met de vingers gepenetreerd.

De advocaat van de man hoopte op een voorwaardelijke straf. Omdat het gedrag van I.S. een gevolg zou zijn van een trauma dat hij heeft opgelopen in Syrië. Hij maakte er de oorlog mee en bij een bombardement is een deel van zijn familie om het leven gekomen. “De verschrikkelijke dingen die hij heeft meegemaakt, spelen een rol in wat er allemaal is gebeurd. Hij zocht contact en warmte die hij niet heeft gehad of in de oorlog verloren was”, pleitte de advocaat. “Hij is getraumatiseerd en kwam in een vreemd land terecht met een cultuur die niet de zijne is.”

De rechter besliste om de man toch een effectieve gevangenisstraf van 4 jaar op te leggen. Hij moet ook 3.000 euro schadevergoeding betalen aan één van zijn slachtoffers.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.