4 jaar cel voor Syriër die vrouwen aanrandt “door trauma van oorlog”

Het gerechtsgebouw in Turnhout
Jef Van Nooten Het gerechtsgebouw in Turnhout
De 49-jarige I.S. uit Beerse vliegt 4 jaar achter de tralies. De man van Syrische afkomst is schuldig bevonden aan twee aanrandingen en een verkrachting. Eén van de slachtoffers was minderjarig.

De man viel op 12 oktober 2017 aan café Barzoen een 22-jarige vrouw lastig die er stage deed in de keuken. Toen de vrouw met een beperking naar het toilet ging, kuste de man haar en hij betastte ook de borsten van de vrouw. Op 26 maart 2018 randde hij een 17-jarig meisje aan in de Vredestraat in Beerse. De man was kort voordien aan dezelfde halte als het meisje uit de bus gestapt. Hij betastte de rug en het achterwerk van het meisje en probeerde haar tot drie keer toe te kussen. Het meisje vluchtte uiteindelijk de Delhaize binnen.

I.S. werd opgepakt en belandde even in de gevangenis, maar kort na zijn voorwaardelijke vrijlating ging hij nog een stap verder. Hij verschafte zich in de Sint-Corneliusstraat in Beerse toegang tot een woning en drong door tot in de slaapkamer waar de 22-jarige bewoonster ziek in bed lag. De man kroop bij haar in bed en heeft haar met de vingers gepenetreerd.

De advocaat van de man hoopte op een voorwaardelijke straf. Omdat het gedrag van I.S. een gevolg zou zijn van een trauma dat hij heeft opgelopen in Syrië. Hij maakte er de oorlog mee en bij een bombardement is een deel van zijn familie om het leven gekomen. “De verschrikkelijke dingen die hij heeft meegemaakt, spelen een rol in wat er allemaal is gebeurd. Hij zocht contact en warmte die hij niet heeft gehad of in de oorlog verloren was”, pleitte de advocaat. “Hij is getraumatiseerd en kwam in een vreemd land terecht met een cultuur die niet de zijne is.”

De rechter besliste om de man toch een effectieve gevangenisstraf van 4 jaar op te leggen. Hij moet ook 3.000 euro schadevergoeding betalen aan één van zijn slachtoffers.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Baert

  Arme slachtoffers die vrouwen hun trauma is levenslang.

 • Marc Verdonck

  Trauma, buitengooien dat uitschot samen met advocaat enkele reis Syrie. Zulk uitschot moet niet meer buitenlopen volgende keer vermoord hij iemand en dan is het “hij was gekend bij het gerecht”.

 • Edmond Dillien

  Allemaal blablabla en excuses die de dienstdoende advocaat het schaamrood op de wangen zou moeten bezorgen, geen enkel van de aangehaalde trauma's en feite excuseert de feiten die hij hier deed, goede beslissing van de rechter het gepamper mag gaan stoppen.

 • Thomas Wuyts

  "hij komt in een land met een cultuur die niet de zijne is" wat een scheve redenering. Oprotten met die vent!